Oamenii de ştiinţă filipinezi au anunţat descoperirea unei noi specii de şopârle-monitor gigant, acoperită cu un model pepit auriu. Reptila, denumită "Varanus bitatawa", este, potrivit experţilor, înrudită cu dragonii Komodo (cele mai mari şopârle din lume). Noua specie măsoară aproximativ 1,8 metri lungime şi zece kilograme greutate, are gheare curbate uriaşe care o ajută la căţăratul copacilor şi se hrăneşte cu fructe.
Cercetătorul american Rafe Brown se declară nedumerit de felul în care această reptilă a rămas necunoscută oamenilor de ştiinţă, deşi locuitorii insulei Luzon sunt obişnuiţi de peste o sută de ani cu spectaculoasa prezenţă. "Cel mai mult mă uimeşte faptul că această uriaşă, remarcabilă şi colorată specie de şopârle-monitor a scăpat necatalogată de biologi în ultimii 150 de ani", a declarat Brown site-ului msnbc.com.
În vara lui 2009, în cadrul unei expediţii de două luni în Filipine, 20 de cercetători au pornit în căutarea unui specimen adult. Ei aflaseră de existenţa unei şopârle misterioase, discrete din 2005, însă până anul trecut nu văzuseră decât pui de Varanus bitatawa. Acum venise vremea să găsească şi un specimen adult. Expediţia a început într-o zi de iulie, când tocmai începuse sezonul ploios. Cercetătorii au scotocit bucată cu bucată pădurea din nordul insulei Luzon. Găseau mereu urme în noroi şi urme de gheare pe copaci. Într-un târziu, spre finalul călătoriei, au găsit un mascul adult, care fusese prins în capcana unor vânători din zonă. Şopârla, căruia triburile Agta şi Ilongot îi spun "bitatawa", reprezintă una dintre sursele de hrană pentru localnici, scrie msnbc.com. Carnea este foarte gustoasă şi mai puţin urât mirositoare decât carnea oricărei alte specii de şopârle-monitor din zonă.
Şopârlele Varanus bitatawa trăiesc în copaci şi au o pereche de organe reproductive masculine. Femelele şi masculii "se bucură" de aceeaşi "coloristică" a pielii strălucitoare, aurie, pepită. Aceste reptile se hrănesc cu fructele de Pandanus (copac asemănător cu palmierul).