x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Ştrumfii – nişte antisemiţi şi rasişti?.

Ştrumfii – nişte antisemiţi şi rasişti?.

de Agerpres    |    05 Iun 2011   •   11:10
Ştrumfii – nişte antisemiţi şi rasişti?.

Strumfii, spiridusii albastri creati de desenatorul belgian Peyo in urma cu 50 de ani si iubiti de generatii intregi de copii, sunt antisemiti si rasisti si ii trateaza pe negri ca pe niste primate idioate, sustine intr-o carte un autor francez, potrivit cotidianului britanic The Telegraph.

In cartea sa intitulata "Le petit livre bleu: analyse critique et politique de la société des Schtroumpfs' (Carticica albastra: analiza critica si politica a societatii strumfilor - n.red.) Antoine Buéno, 33 de ani, lector la prestigioasa scoala de stiinte politice din Paris, Sciences Po, face praf fara mila lumea strumfilor. Situatia este... albastra pentru strumfi pentru ca implacabila concluzie a autorului francez este ca spiridusii reprezinta "arhetipul societatii totalitare imbibate de stalinism si nazism'.

Deloc bunul Buéno isi justifica acuzatiile de rasism citand prima lucrare a lui Peyo - care in franceza s-a numit "Strumfii negri' dar a fost tradusa in versiunea engleza drept "Strumfii mov' din considerente de... corectitudine politica. In respectiva poveste, un strumf este intepat de o musca neagra si din aceasta cauza pielea strumfului capata culoarea cernelei, spiridusul o ia razna si nu mai este in stare sa vorbeasca. In scurt timp, intregul sat isi schimba culoarea.
Buéno insista ca aceasta istorioara este rasista de-a dreptul, pentru ca atunci cand strumfii devin negri, "sunt redusi la stadiul de primitivi care se deplaseaza prin topaieli si tipa: Gnap! Gnap!'' "Pierd orice farama de inteligenta si devin de-a dreptul idioti', apreciaza Buéno. "Acesta este, in mare, felul in care africanii erau priviti de colonistii albi in secolul al XIX-lea', mai spune el.

In plus, in cartea sa, scriitorul francez se jura ca dusmanul de moarte al strumfilor, Gargamel, vrajitorul cel rau care incearca in fiecare episod sa le faca rau spiridusilor albastri, nu este altceva decat o caricatura antisemita clasica a unui evreu lacom dupa bani. "Gargamel este urat, murdar, are nas coroiat si este fascinat de aur'.

Marele Strumf, seful strumfilor, este prezentat ca un gerontocrat dictatorial care exercita o putere absoluta si ale carui caciula si pantaloni de culoare rosie sunt o ocheada facuta lui Stalin, in timp ce Strumfita, singura blonda creata de Gargamel pentru a provoca dezastru printre dusmanii sai, este o aluzie misogina la adresa unei femei ariene...

Cum era de asteptat, cartea lui Buéno a provocat un val de furie pe internet din partea iubitorilor de strumfi. Revolta a fost atat de mare incat scriitorul a declarat ca se teme pentru integritatea lui fizica si a insistat ca nu a avut intentii rele. "Iubesc strumfii!' - s-a aparat Buéno pe site-ul Nouvelobs. "Am vrut doar sa explic, prin aceasta carte, ca povestile populare ne invata multe despre societatea din care provenim. Nu-l acuz pe Peyo de rasism, daca ar fi fost asa va inchipuiti ca urmasii lui m-ar fi atacat. Totusi, cred ca opera sa (ca si a multor altora) poarta si concentreaza un numar de stereotipuri particulare unei anumite societati si unei anumite epoci', a explicat autorul francez.

Coincidenta sau nu, controversa a aparut cu doar cateva luni inainte de lansarea, la Hollywood, a lungmetrajului "Strumfii', film cu un buget impresionant si care va aparea pe marile ecrane americane in august.

×
Subiecte în articol: peyo ştrumfi gargamel antoine bueno