11:38 • Fenomenul de îmbătrânire a populaţiei mondiale se va accelera rapid în următorii 20 de ani, va atinge un punct maxim în 2030, procesul urmând să-şi piardă din viteză spre sfârşitul secolului, potrivit unui studiu publicat în revista Nature
Fenomenul de îmbătrânire a populaţiei mondiale se va accelera rapid în următorii 20 de ani, va atinge un punct maxim în 2030, procesul urmând să-şi piardă din viteză spre sfârşitul secolului, potrivit unui studiu publicat în revista Nature, preluat de AFP.
Studiul, realizat de cercetătorii de la Institutul demografic din Viena şi de la Universitatea de stat din New York, arată importanţa acestor estimări pentru politicile publice, mai ales pentru cele din domeniul sănătăţii, însă micşorează consecinţele acestui fenomen.
Ţările înregistrează niveluri diferite în cadrul acestei progresii a fenomenului de îmbătrânire a populaţiei. Japonia este deja foarte aproape de perioada în care fenomenul va atinge punctul maxim, în timp ce America de Nord, Europa, China şi fosta Uniune Sovietică vor atinge acest moment între anii 2020 şi 2030.
Pentru Asia de Sud, această evoluţie va începe în 2030, pentru Orientul Mijlociu, în 2040, iar pentru Africa subsahariană, la mijlocul secolului.
Proporţia persoanelor cu vârsta peste 60 de ani se va tripla în timpul acestui secol, trecând de la 10% în 2000, la 32% în 2100. În China, numărul persoanelor în vârstă va trece de la 10% la 42%, în timp ce jumătate din populaţia Europei de Vest (46%) va avea peste 60 de ani la sfârşitul secolului, potrivit acestui studiu.
"Este foarte important pentru cei care iau deciziile publice să ţină cont de aceste statistici", a explicat Warren Sanderson, coautor al acestui studiu, pentru că "în perioada de accelerare a fenomenului de îmbătrânire, există un risc de instabilitate mare".
Totuşi, autorii amintesc de faptul că, în ultimii ani ai vieţii, cheltuielilele pentru sănătate sunt cele mai ridicate, persoanele care trăiesc mai mult având o stare a sănătăţii mai bună.
Dacă se ţine cont de faptul că proporţia de persoane în vârstă a căror speranţă de viaţă este de peste 15 ani, curbele se schimbă. La nivel mondial, numărul acestora creşte de la 7 la 16%, iar în Europa de Vest, de exemplu, acesta creşte de la 13 la 19%.
Mai mult de o treime din populaţia mondială va avea peste 60 de ani la sfârşitul secolului, dar cel puţin jumătate dintre persoanele cu vârste cuprinse între 60 şi 75 de ani vor avea o stare a sănătăţii bună, concluzionează studiul.
- Mediafax
Citește pe Antena3.ro