x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Studiu: Tinerii germani sunt extrem de ostili străinilor

Studiu: Tinerii germani sunt extrem de ostili străinilor

de Jurnalul National    |    18 Apr 2008   •   00:00

Aproape un licean german din trei consideră că în ţara sa trăiesc prea mulţi străini, iar fiecare al treisprezecelea adolescent susţine că a comis, cu un motiv real, o infracţiune îndreptată împotriva străinilor, scrie cotidianul Süddeutsche Zeitung

Aproape un licean german din trei consideră că în ţara sa trăiesc prea mulţi străini, iar fiecare al treisprezecelea adolescent susţine că a comis, cu un motiv real, o infracţiune îndreptată împotriva străinilor, scrie cotidianul Süddeutsche Zeitung, care citează rezultatele preliminare ale unui studiu realizat în cadrul reuniunii miniştrilor de interne regionali (IMK). Potrivit studiului, prejudecăţile referitoare la străini şi ostilitatea faţă de aceştia sunt foarte răspîndite în rîndul tinerilor germani, informează Rompres. Aproape fiecare al treilea licean german de clasa a noua este perfect de acord cu afirmaţia potrivit căreia în Germania există prea mulţi străini, iar fiecare al treisprezecelea tînăr recunoaşte că a atacat sau mîzgălit svastica pe proprietăţile străinilor; aproape un licean din cinci îşi declară ostilitatea faţă de musulmani. Studiul IMK s-a bazat pe răspunsurile date de peste 30.000 de elevi de clasa a noua de diferite naţionalităţi din 61 de oraşe germane alese aleatoriu, iar rezultatele finale ale studiului vor fi prezentate oficial în toamna acestui an.

Motivul pentru care a fost cerută părerea elevilor de clasa a noua nu este precizat, susţine publicaţia citată, dar cert este faptul că poziţiile critice la adresa străinilor au o influenţă deosebit de ridicată asupra acestei grupe de vîrstă.


20% dintre soldaţii americani întorşi acasă din Irak sau Afganistan au probleme psihice

Aproape 20% dintre soldaţii americani care s-au întors din Irak şi Afganistan, în jur de 300.000 în total, au probleme psihice sau suferă de depresie profundă, dar doar jumătate dintre ei beneficiază de tratament adecvat, se menţionează într-un raport dat publicităţii joi şi citat de AFP. Studiul Corporaţiei RAND a fost efectuat în urma centralizării cercetărilor efectuate în cazurile a 1.965 de soldaţi din 24 de regiuni din Statele Unite ale Americii (SUA). Din octombrie 2001, circa 1,6 milioane de soldaţi au fost dislocaţi în războaiele din Irak şi Afganistan, informează Rompres. Dintre cei 20% de foşti combatanţi care prezintă sindromul de stres post-traumatic şi depresii, jumătate au declarat că au fost martorii morţii violente a unui camarad sau al rănirii grave a acestuia. De asemenea, în jur de 45% dintre ei susţin că au văzut cadavre ale unor civili ucişi sau oameni răniţi foarte grav, în timp ce 10% dintre cei afectaţi psihic afirmă că au fost ei înşişi răniţi şi spitalizaţi. Rata de incidenţă a sindromului post-traumatic şi a depresiilor este cea mai mare în rîndul puşcaşilor marini şi al infanteriştilor. Cei mai vulnerabili la astfel de afecţiuni sunt femeile şi soldaţii de origine hispanică, iar factorul comun pentru dezvoltarea lor este participarea la conflicte armate. Totuşi, aproape jumătate dintre soldaţii americani care suferă de probleme psihice nu încearcă să obţină tratament de specialitate, întrucît se tem că mai tîrziu acest lucru îi va împiedica să găsească de lucru, concluzionează studiul.

După cum menţionează raportul, chiar dacă soldaţii cu afecţiuni psihice beneficiază de tratament, în jumătate din cazuri acesta este de nivel minimal.

Secarea lacurilor din Groenlanda accelerează topirea gheţarilor

Glaciologii au observat şi măsurat în premieră secarea bruscă şi completă a unui lac din interiorul calotei glaciare din Groenlanda, un fenomen care riscă să accelereze topirea gheţarilor arctici în timpul verii, potrivit unui studiu, relatează Rompres. Aceşti oameni de ştiinţă au putut astfel să descopere un sistem natural de canale în gheţar prin care apele provenite din gheaţa topită la suprafaţă pătrundeau în profunzimea calotei amplificînd topirea şi deversarea de gheaţă în ocean. Efectul 'lubrifiant' al acestor ape asupra bazei gheţarului poate accelera ritmul de topire a gheţii cu 50 pînă la 100% în zonele cele mai stabile ale gheţarului, estimează cei doi glaciologi, Sarah Das de la Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI) şi Ian Joughin de la Universitatea Washington din Seattle (nord-vest), autorii studiului.

Mii de lacuri se formează pe gheţarii din Groenlanda în fiecare vară, cînd încălzirea aerului şi razele solare topesc gheaţa la suprafaţă. 'Am găsit indicii foarte solide că aceste lacuri care se formează vara pot să spargă gheaţa în profunzime într-un proces numit hidro-fractură', a explicat Sarah Das. 'Dacă această crăpătură la suprafaţa gheţii este suficient de mare şi există un rezervor de apă suficient pentru a o umple, ea poate să genereze un canal pînă la baza gheţarului', a adăugat ea în acest studiu publicat în Science Express, versiunea electronică a revistei americane Science. În iulie 2006, instrumentele celor doi au surprins scurgerea bruscă şi completă a unui lac de 5,6 kilometri pătraţi care conţinea 0,044 kilometri cubi de apă. Lacul s-a golit complet în 24 de ore, cea mai mare parte a apei scurgîndu-se în 90 de minute într-un ritm mai rapid în medie decît apele cascadei Niagara. Datele adunate au arătat că apa lacului a pătruns în crevasa pe care a lărgit-o şi a atins baza gheţarului, 980 de metri mai jos.

Doi britanici, condamnaţi că au maltratat un delfin

Doi britanici au fost găsiţi vinovaţi pentru că au maltratat un delfin în timp ce făceau baie la miezul nopţii în Canalul Mînecii după o petrecere stropită din belşug cu alcool vara trecută, relatează Rompres. Michael Jukes, 27 de ani, şi Daniel Buck, 26 de ani, au fost condamnaţi fiecare la 120 de ore de muncă în folosul comunităţii şi la o amendă de 350 de lire sterline de un tribunal din Dover, sud-estul Angliei. Ei au fost găsiţi vinovaţi că au deranjat intenţionat sau fără să se gîndească un animal sălbatic - în acest caz delfinul Dave, o atracţie turistică locală - cînd au decis să facă baie după o petrecere încheiată la ora 5 dimineaţa, la 9 iunie anul trecut. Daniel Buck a recunoscut că s-a agăţat de înotătoarea dorsală a delfinului, în timp ce Michael Jukes a indicat că a mîngîiat mamiferul pe burtă. Potrivit unui martor prezent la tribunal, unul dintre ei a strigat: 'Unii plătesc sute de lire ca să facă asta în Florida, iar eu o fac în Folkestone!'. La bară au fost chemaţi mai mulţi experţi pentru a se stabili dacă delfinul a fost deranjat de acţiunile celor doi. Acuzaţii au explicat în cursul procesului că nu şi-au dat seama că fac ceva rău şi credeau că delfinul 'se amuză' şi el.

Faliment

Ruinate de un calendar erotic

Şapte mămici spaniole din localitatea Serradilla del Arroyo care au pozat dezbrăcate pentru un calendar cu scopul de a ajuta şcoala copiilor lor sunt îndatorate în prezent pînă peste cap pentru că nu au reuşit să vîndă decît foarte puţine exemplare, relatează Rompres. “Calendarul erotic al pompierilor din Bilbao ne-a dat ideea”, a explicat Rosa Garin, una dintre aceste mame ameninţate în prezent de imprimerie cu justiţia. Numai 1.500 dintre cele 7.000 de exemplare ale acestui calendar erotic plătit din banii lor au fost vîndute, la preţul de cinci euro bucata. Cele şapte mame au uimit Spania în noiembrie, fotografiindu-se singure, aproape goale, la piscina municipală, la centrul de turism rural sau la brutăria din localitatea lor, Serradilla del Arroyo (vest), un tîrg de 400 de suflete. Ele voiau să strîngă bani pentru şcoala locală, însă, după succesul iniţial, 'au existat întîrzieri în livrare de mai multe săptămîni, iar clienţii nu au mai fost interesaţi', a explicat Rosa Garin. Ele s-au trezit că datorează 9.000 de euro imprimeriei, care le ameninţă în prezent cu un proces şi cere despăgubiri şi dobînzi de 18.000 de euro. 'Am păcătuit prin ignoranţă. Ar fi trebuit să semnăm un contract cu imprimeria', a recunoscut ea. Mămicile îi reproşează imprimeriei că a reevaluat pe parcurs costul calendarelor. 'Trebuie să plătim 2,6 euro pentru un exemplar, în condiţiile în care la început ni s-a spus 1,9 euro. Imprimeria ne-a minţit', a adăugat ea. Problemele mamelor din Serradilla del Arroyo au avut însă şi un efect pozitiv: 'în ultimele zile, a primit circa o sută de apeluri din Spania, SUA, Belgia sau Canada pentru achiziţia unor exemplare', a povestit Garin. Însă ele nu mai cred în minuni şi se aşteaptă la o lungă şi costisitoare procedură judiciară.

Britney Spears trebuie să plătească încă 350.000 de dolari avocaţilor

Cîntăreaţa americană Britney Spears va trebui să plătească încă 350.000 de dolari pentru onorariile avocaţilor implicaţi în procedura pe care a demarat-o împotriva fostului soţ pentru custodia celor doi copii ai lor, a decis o judecătoare din Los Angeles, relatează Rompres. Această decizie a judecătoarei Reva Goetz intervine la o lună după un arbitraj al unui alt magistrat, Scott Gordon, care i-a acordat 375.000 de dolari fostului soţ al lui Spears, Kevin Federline, pentru onorariile avocatului său.

În urma unei spitalizări în secţia de psihiatrie a unui spital din Los Angeles, Spears a fost plasată sub tutela tatălui său şi a unui avocat la 1 februarie, decizie ce va rămîne în vigoare pînă cel puţin la 31 iulie. Judecătorul Gordon i-a retras provizoriu la sfîrşitul lui 2007 lui Spears custodia celor doi băieţi ai săi. Ea are acum dreptul să-i viziteze, însă sub supraveghere.

Scheletul unui dinozaur Triceratops, vîndut la licitaţie pentru 592.250 de euro

Scheletul unui dinozaur Triceratops, care nu şi-a găsit cumpărător în timpul unei licitaţii care a avut loc miercuri, la Paris, a fost adjudecat ulterior de un colecţionar american contra sumei de 592.250 de euro, a anunţat, vineri, casa Christie's, informează Mediafax. Scheletul acestui dinozaur ierbivor din America de Nord (care poate fi recunoscut după guleraşul cervical) cu o lungime de 7,5 metri, format în proporţie de 70% din oase autentice, a fost scos la licitaţie miercuri, dar nu a reuşit să atingă suma minimă de evaluare - 500.000 de euro. Casa Christie's a anunţat că ulterior şi-au manifestat interesul alţi cumpărători şi că, în cele din urmă, scheletul a fost adjudecat de un colecţionar american. Valoarea totală al obiectelor de istorie naturală şi de mobilier scoase la licitaţie miercuri s-a ridicat la 3 milioane de euro.

La secţiunea de istorie naturală s-au stabilit 11 recorduri de preţ mondiale. Printre vedete s-a numărat un Triceratops horridus ("reptilă oribilă cu trei coarne", n.r.), o fosilă veche de 65 - 67 de milioane de ani, vîndută pentru suma de 2,1 milioane de dolari. Un craniu de tigru cu dinţi de sabie a fost adjudecat contra unei sume de 86.250 de euro, un record pentru acest tip de schelet. Un craniu de mamut a stabilit şi el un record de preţ, 77.050 de euro. Alături de acestea s-au mai numărat cochilii de moluşte foarte vechi (700 - 7.500 de euro), un homar (1.000 de euro), un crab (3.800 de euro), ouă de Aepyornis maximus, pasăre care trăia în Madagascar în secolul al XVII-lea, vîndute pentru suma record de 84.250 de euro. În urmă cu un an, tot în cadrul unei licitaţii organizate la casa Christie's, la Paris, un schelet de mamut siberian cu o lungime de 4,80 metri şi o înălţime de 3,80 metri, a fost vîndut la licitaţie pentru suma de 260.000 de euro. Licitaţia i-a supărat pe unii specialişti, care totuşi recunosc că multe dintre fosilele scoase la vînzare nu mai pot ajuta ştiinţa să progreseze. Însă aceştia adaugă că la licitaţii sunt scoase şi piese foarte importante, care nu ar trebui vîndute.

Scheletul unui dinozaur Triceratops, vîndut la licitaţie pentru 592.250 de euro

Scheletul unui dinozaur Triceratops, care nu şi-a găsit cumpărător în timpul unei licitaţii care a avut loc miercuri, la Paris, a fost adjudecat ulterior de un colecţionar american contra sumei de 592.250 de euro, a anunţat, vineri, casa Christie's, informează Mediafax. Scheletul acestui dinozaur ierbivor din America de Nord (care poate fi recunoscut după guleraşul cervical) cu o lungime de 7,5 metri, format în proporţie de 70% din oase autentice, a fost scos la licitaţie miercuri, dar nu a reuşit să atingă suma minimă de evaluare - 500.000 de euro. Casa Christie's a anunţat că ulterior şi-au manifestat interesul alţi cumpărători şi că, în cele din urmă, scheletul a fost adjudecat de un colecţionar american. Valoarea totală al obiectelor de istorie naturală şi de mobilier scoase la licitaţie miercuri s-a ridicat la 3 milioane de euro.

La secţiunea de istorie naturală s-au stabilit 11 recorduri de preţ mondiale. Printre vedete s-a numărat un Triceratops horridus ("reptilă oribilă cu trei coarne", n.r.), o fosilă veche de 65 - 67 de milioane de ani, vîndută pentru suma de 2,1 milioane de dolari. Un craniu de tigru cu dinţi de sabie a fost adjudecat contra unei sume de 86.250 de euro, un record pentru acest tip de schelet. Un craniu de mamut a stabilit şi el un record de preţ, 77.050 de euro. Alături de acestea s-au mai numărat cochilii de moluşte foarte vechi (700 - 7.500 de euro), un homar (1.000 de euro), un crab (3.800 de euro), ouă de Aepyornis maximus, pasăre care trăia în Madagascar în secolul al XVII-lea, vîndute pentru suma record de 84.250 de euro.

În urmă cu un an, tot în cadrul unei licitaţii organizate la casa Christie's, la Paris, un schelet de mamut siberian cu o lungime de 4,80 metri şi o înălţime de 3,80 metri, a fost vîndut la licitaţie pentru suma de 260.000 de euro. Licitaţia i-a supărat pe unii specialişti, care totuşi recunosc că multe dintre fosilele scoase la vînzare nu mai pot ajuta ştiinţa să progreseze. Însă aceştia adaugă că la licitaţii sunt scoase şi piese foarte importante, care nu ar trebui vîndute.

Halle Berry revine după naştere, cu rolul unei femei suferind de personalitate multiplă

Halle Berry, care în martie a devenit mamă pentru prima dată, nu va lipsi mult de pe marile ecrane, actriţa urmînd să înceapă filmările la o dramă psihologică în care va juca rolul unei femei suferind de personalitate multiplă, informează Mediafax. Filmul independent "Frankie and Alice" va fi produs de Berry pentru Access Motion Pictures, în asociere cu Reality Pictures in Motion. Filmul prezintă povestea unei femei suferind de o tulburare de personalitate multiplă, care se luptă cu o identitate a sa, o caucaziană rasistă care ameninţă să pună stăpînire pe mintea ei. Nu se ştie deocamdată cînd vor începe filmările. Berry, în vîrstă de 41 de ani, a născut, pe 16 martie, primul său copil, o fetiţă pe nume Nahla Ariela. Actriţa, cîştigătoare a unui premiu Oscar pentru rolul din "Puterea dragostei", şi-a dorit foarte mult să devină mamă şi, anterior, chiar a declarat că este pregătită să adopte dacă nu va reuşi să aibe un copil biologic. Tatăl copilului este top modelul Gabriel Aubry, în vîrstă de 32 de ani, cu care starul din "Catwoman" are o relaţie de doi ani.

Ediţia din 2009 a premiilor BAFTA va avea loc pe 8 februarie

Ediţia din 2009 a premiilor decernate de Academia britanică de film, BAFTA, va avea loc pe 8 februarie, la Royal Opera House din Londra, informează Mediafax. Aşa cum s-a întîmplat şi în 2008, ceremonia de premiere va avea loc în a doua duminică a lunii februarie. Evenimentul este organizat pentru al treilea an consecutiv la Royal Opera House, după ce în anii anteriori a avut loc la Odeon, în Leicester Square. în Londra. În 2008, drama "Remuşcare/ Atonement", în regia lui Joe Wright, cu Keira Knightley şi James McAvoy în rolurile principale, a fost recompensată cu premiul BAFTA pentru cel mai bun film, după ce obţinuse 14 nominalizări.

Peste 150 de companii germane, acuzate de spionarea angajaţilor

Mai mult de 150 de companii germane, inclusiv zece dintre cele mai renumite lanţuri de supermarket-uri din ţară, au fost acuzate de faptul că recurg la "metode Stasi" pentru a-şi spiona angajaţii, relatează Mediafax. Companiile utilizează metode precum instalarea de camere ascunse, microfoane şi software pentru a afla detalii intime ale vieţii angajaţilor. Acuzaţiile au fost lansate de reporterii de la revista germană Stern, care susţin că au descoperit rapoarte întinse pe multe pagini despre persoanele care lucrează în magazine şi supermarket-uri din întreaga ţară. Documentele ar fi fost completate de mai mulţi detectivi, la cererea conducerii companiilor. Printre magazinele incluse pe listă se numără Aldi, Plus, Penny şi Edeka. Detectivii, care fuseseră contactaţi pentru a supraveghea hoţii de buzunare din supermarket-uri, au ajuns să strîngă date despre bolile angajaţilor, dependenţele de alcool, aventurile amoroase şi partenerii de viaţă, dar şi despre activitatea la muncă. Unul dintre rapoarte, completat de un detectiv pentru conducerea lanţului de supermarket-uri Penny, dezvăluie că "Doamna Z este eficientă în mai multe domenii, potrivit trecutului ei. A fost secretară pentru KGB. Este căsătorită pentru a doua oară cu un bărbat mai tînăr decît ea cu 11 ani, care este fiul fostului ei profesor. Bărbatul are o hernie de disc gravă". Alt raport de acest gen concluzionează că "Domnul W îşi va înlătura frustrarea cu o sticlă de whisky, în această seară. Ca de obicei".

Unele documente recente includ poze cu personalul magazinelor în lenjerie intimă, făcute cu ajutorul înregistrărilor CCTV, în vestiarul de la locul de muncă. Jurnaliştii de la Stern sunt de părere că detectivii contactaţi de managerii companiilor au folosit metode asemănătoare poliţiei secrete comuniste din Germania de Est, Stasi, avînd camere şi microfoane ascunse pînă şi în pachete de budincă, pe raftul supermarket-ului. Majoritatea magazinelor menţionate au negat folosirea unor asemenea metode. Conducerea Penny este singura care a recunoscut că a angajat detectivi care au permisiunea de a urmări angajaţii, dar numai pentru a soluţiona cazuri de furt.

Asamoah şi-a salvat permisul de conducere datorită gemenilor săi

Atacantul echipei Schalke 04, Gerald Asamoah, a beneficiat de clemenţă din partea justiţiei germane, fiind condamnat doar la plata unei amenzi de 1.000 de euro, după ce a depăşit limita de viteză în drum spre clinica unde soţia sa năştea gemeni, informează Mediafax. Un judecător de la tribunalul din Dorsten l-a condamnat pe jucătorul de origine ghaneză la plata unei amenzi de 1.000 de euro pentru faptul că în februarie a depăşit limita de viteză cu 110 km/h, a declarat un purtător de cuvînt al tribunalului, care a confirmat informaţiile din cotidianul Bild. Maşina jucătorului în vîrstă de 29 de ani a fost surprinsă circulînd cu 190 km/h în loc de 80 km/h, cît era limita admisă, pe o autostradă între Gelsenkirchen şi Dorsten. Jucătorul risca patru puncte de penalizare şi să rămînă trei luni fără permisul de conducere, dar a scăpat deoarece judecătorul Bjorn Schilling a luat în considerare circumstanţele speciale în care s-a petrecut fapta: Asamoah tocmai primise un apel telefonic de la soţia lui care îl anunţa că naşte. "Era de condamnat dacă nu ar fi condus repede avînd în vedere situaţia", a declarat tînărul judecător citat de Bild. Fotbalistul, care evoluează la Schalke din 1999, a explicat că a fost sunat în timp ce se afla la masă."Nu m-am gîndit decît la soţia mea. Nu voiam să o las singură. Îmi era teamă că s-ar putea întîmpla ceva. ştiu foarte bine că am mers cu viteză prea mare şi îmi pare rău", a declarat Asamoah. În ciuda faptului că a depăşit limita de viteză, Asamoah a ajuns tîrziu la clinică: gemenii Jaden şi Jada se născuseră deja.


Francezii au cele mai multe zile de concediu

Angajaţii francezi sunt campioni mondiali la numărul de zile de concediu pe care le iau într-un an, potrivit rezultatelor unui sondaj realizat de un institut de sondaje din Statele Unite. În medie, angajaţii francezi au 37 de zile de concediu pe an, aceştia fiind urmaţi în top de italieni, cu 33 de zile de vacanţă, potrivit rezultatelor sondajului realizat de Harris Interactive. Britanicii au 26 de zile de concediu pe an, cu două zile mai mult decât în urmă cu doi ani, informează Mediafax. Statele Unite se situează pe ultimul loc în top, cu două săptămâni de concediu. Rezultatul topului pare să contrazică sloganul actualului preşedinte al Franţei, Nicolas Sarkozy, care anul trecut a câştigat alegerile cu sloganul "Să muncim mai mult ca să câştigăm mai mult".

În timp ce aproape jumătate dintre italieni au declarat că sunt gata să muncească mai mult, 80% dintre francezi spun că nu sunt pregătiţi. Potrivit lui Robert Rochefort, directorul Crédoc, organismul francez de monitorizare a condiţiilor de muncă, motivul principal pentru care francezii sunt campioni la numărul de zile de vacanţă este introducerea săptămânii de lucru de 35 de ore, fenomen pe care Sarkozy încearcă să-l elimine. Persoanele care muncesc peste program primesc în schimb mai multe zile libere. Luna mai este coşmarul angajatorilor, din cauza numărului mare de sărbători naţionale, care cad mai ales lunea şi vinerea. Weekend-urile prelungite sunt cunoscute sub numele de "ponts" (punţi) şi de obicei se încearcă extinderea acestora cât mai mult posibil.

×