x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun SUA / Ora 12.00. Soseşte preşedintele

SUA / Ora 12.00. Soseşte preşedintele

de Mihaela Biliovschi    |    19 Ian 2009   •   00:00

Prin rostirea a 35 de cuvinte, ce alcătuiesc jurământul, Barack Obama va prelua conducerea Americii în mod oficial marţi la orele 12.00 fix. Un jurământ istoric, la care Barack Obama a hotărât să adauge la final ”So Help me God” („Aşa să mă ajute Dumnezeu”).



PRIMA GAFĂ BIDEN.  Familiile Obama şi Biden au avut prima apariţie publică în cadrul Ceremoniilor prilejuite de Inaugurare la Washington. Duminică dimineaţă, la Arlington Cemetery, preşedintele-ales şi vicepreşedintele au depus o coroană de flori pe mormântul Soldatului Necunoscut. Tot acolo, Biden a comis prima ”gafă” inaugurală, acesta întorcând spatele către mormântul Soldatului Necunoscut imediat după ce a depus coroana. Privirea lui Obama, aflat la stânga sa, a fost evident de mirare. Ofiţerul de ceremonii i-a atras atenţia discret, însă a fost prea târziu.
Joe Biden a avut onoarea adresării primului discurs în deschiderea concertului de celebrare a Inaugurării, la Lincoln Memorial – cel mai scurt din cariera sa politică: un minut.
BARACK –MUNCIM ÎMPREUNĂ.  Barack Obama a transmis un discurs un pic mai lung, de aproximativ 5 minute, un discurs plin de esenţă şi încurajator, în mare asemănător cu cuvintele adresate în timpul călătoriei cu trenul la Washington. El nu a uitat să avertizeze americanii de vremurile grele ce-i aşteaptă de-acum înainte. Obama a mulţumit americanilor pentru efortul de a înfrunta frigul şi mulţimea pentru a participa la celebrarea reînnoirii Americii. Discursul său a fost, în mare, o reafirmare a priorităţilor stabilite în timpul campaniei electorale. El va continua să asculte de oamenii simpli, de sfaturile şi problemele lor dar le-a cerut să muncească împreună pentru a trece de aceste vremuri grele şi pentru a face America o ţară mai bună. Obama şi-a încheiat adresa cu ”Thank you America, God bless you.”
VEDETE GRATIS.  Vremea n-a fost mai blândă duminică, nici măcar la amiază, când sute de mii de spectatori s-au adunat în faţa Lincoln Memorial pentru a urmări concertul live organizat de Comitetul de Inaugurare Prezidenţială, ”We are One”. Cele două fiice ale lui Obama, Sasha şi Melia, alături de Michelle Obama şi familia Biden au participat la deschiderea concertului. Zeci dintre cele mai celebre nume de cântăreţi s-au oferit voluntar să participe în cadrul concertului – gratuit -  drept omagiu adus preşedintelui-ales dar şi americanilor. La plecare, Barack Obama i-a salutat pe toţi şi s-a îmbrăţişat inclusiv cu Shakira, Stevie Wonder şi Bono de la U2.
După unele estimări, mulţimea adunată la Concertul de deschidere nu a  fost mai mare de 150.000 de persoane. Se apreciază că restul de până la două milioane de turişti vor veni începând cu ziua de luni, spre seară, pentru a prinde concertul pentru tineret şi Inaugurarea prezidenţială de a doua zi.
BĂTAIE PE CHILOŢI.  Primul lucru pe care l-au făcut turiştii ajunşi la Washington DC a fost să dea fuga în magazinele de îmbrăcăminte de unde şi-au cumpărat ... lenjerie intimă. Nu orice fel de lenjerie, nici măcar din cea cu Obama croşetat pe mijloc, ci lenjerie groasă.. Comercianţii au declarat că evenimentul i-a luat prin surprindere, ei s-au aşteptat - şi s-au dotat - cu mănuşi, fulare, căciuli şi pulovere, dar nu le-a trecut nici prin ruptul capului că marea cerere va fi pe lenjerie intimă.
FRIGUL ISTORIC.  Îngheţul din timpul Inaugurării prezidenţiale nu este o noutate. De-a lungul istoriei americane, două ceremonii de inaugurare –  cea a lui William Howard Taft în 1909 şi cea a preşedintelui Reagan în 1985 - au fost transferate în interiorul clădirii Capitoliului tocmai din cauza frigului de nesuportat.  Preşedinţii suferă în faţa temperaturilor scăzute la fel ca oamenii de rând. Frigul a fost asasinul care a ucis un preşedinte american cât încă se afla în serviciu, pe William Henry Harrison. El a pregătit, pentru ziua inaugurării sale ce-a avut loc pe 4 martie 1841, cel mai lung discurs din istoria Americii, de 8.444 de cuvinte, şi a fost citit pe durata a două ore. Harrison a refuzat să poarte palton şi, după inaugurarea maraton, s-a aventurat alături de mulţime în paradele inaugurale. Exact la o lună după ce-a fost învestit în funcţia de preşedinte, Harrison a murit, diagnosticat cu pneumonie şi septicemie.
Data de 20 februarie pentru Ceremoniile de Inaugurare a fost stabilită în 1933 prin ratificarea celui de-al XX-lea Amendament al Constituţiei. Până la acea dată, ziua Inaugurării fusese 4 martie.  Cea mai scurtă adresare prezidenţială post-inaugurare a fost transmisă de George Washington, la începutul celui de-al doilea mandat la Casa Albă. Discursul a avut 135 de cuvinte.
WHITE  HOUSE.  Casa Albă, aflată în proprietatea Serviciului de Parcuri Naţionale, a fost construită între anii 1972 şi 1800. A fost distrusă însă de armata britanică în timpul Războului de la 1812, când atât interiorul cât şi exteriorul au ars aproape complet. Reconstrucţia a început imediat.
Casa Albă a fost ridicată de către afro-americanii vremii, o altă parte dintre muncitori provenind, de asemenea, din Europa. Puţin au ştiut aceştia, la vremea respectivă, că într-o bună zi un african-american va fi primul rezident al Casei. Preşedinţia lui Barack Obama este cu atât mai simbolică pentru comunitatea afro-americană.

×
Subiecte în articol: obama lumea