x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Teama de cosmar

Teama de cosmar

07 Apr 2005   •   00:00

MISTERE
Copiii, urmariti de personaje imaginare Potrivit definitiei specialistilor, un cosmar reprezinta un vis neplacut ce obliga persoana care manifesta un asemenea simptom cel putin la o "trezire partiala".

  • de RADU POPA

  • VANATOAREA. Persoana care are un cosmar poate resimti diferite stari: manie, vina, tristete sau depresie. Cel mai des intalnite sunt teama si nelinistea. Senzatiile pot diferi mult de la o persoana la alta sau se pot manifesta sub forme variate, chiar si in cazul unui singur om. Impresia descrisa cel mai des de persoanele care au cosmaruri este ca se simt urmarite. Adultii sunt "urmariti" de o aratare cu chip masculin, iar copiii, de un animal sau de un personaj imaginar.

    PREVENIRE. Mijloacele de preintampinare a producerii cosmarurilor depind de cauzele aparitiei lor. Cand drogurile, medicamentele sau anumite boli contribuie la provocarea lor, consultarea unui medic este indispensabila. In cazul copiilor, este preferabil ca ei sa discute continutul cosmarurilor cu parintii sau cu alte persoane adulte, dar, de cele mai multe ori, nu necesita tratamente speciale. Cand un copil sufera de cosmaruri care se repeta deseori sau au un continut groaznic, este necesar ajutorul unui medic. Specialistul poate provoca disparitia cosmarurilor, poate "vorbi" cu personajele imaginare sau poate induce "modificari" visului, ajutandu-l pe copil sa se simta mai sigur si mai putin inspaimantat.

    INTROSPECTIE/AUTOCUNOASTERE. Cosmarurile in care se repeta o experienta traumatizanta reprezinta un proces normal de refacere psihica. Intensitatea si frecventa lor scad, pe masura ce procesul de insanatosire avanseaza. In cazul in care, timp de cateva saptamani, nu se observa nici o ameliorare, este recomandabila consultarea unui psiholog. Cosmarurile adultilor ofera posibilitati de cunoastere si explorare interioara, ca si in cazul viselor normale. Cu ajutorul exercitiilor, persoana ce viseaza poate sa "decodifice" semnificatia imaginilor si simbolurilor si sa stabilesaca legaturile dintre vis si viata reala. Un cosmar este de obicei neplacut si este necesar ca persoana care are un astfel de vis sa diminueze senzatia respectiva, inainte de a aprofunda studiul semnificatiilor sale.

    Printre metodele recomandate pentru reducerea "disconfortului" creat de un cosmar se numara: "scrierea" visului, "desenarea" sau "pictarea" acestuia; initierea unor dialoguri imaginare cu personajele ce apar in cosmaruri; imaginarea unui final "mai relaxant" sau, pur si simplu, povestirea acestuia de cateva ori. Exista carti de specialitate dedicate metodelor de descifrare a viselor. Persoana care are cosmaruri poate consulta un psiholog. Uneori, aceste vise sunt legate de o senzatie puternica de stres sau conflicte emotionale, fiind necesar ajutorul specialistilor. Paradoxal, multe persoane nu sunt marcate de cosmaruri, chiar daca senzatiile incercate sunt foarte neplacute. Cercetarile au demonstrat faptul ca aproape 50% dintre persoanele care au, in mod frecvent, cosmaruri, le considera drept acte creative si fascinante ale propriului psihic. Restul le considera lipsite de importanta sau "simple vise". Un rol foarte important, in cazul celor care au cosmaruri, il reprezinta atitudinea pe care ei o adopta fata de acestea.

    ×
    Subiecte în articol: cosmaruri