Autorul atentatului eşuat din cursa aeriană Amsterdam-Detroit, de vineri, este unul dintre cei 16 copii ai vestitului bancher nigerian Umar Abdul Mutallab.
Umar Faruk Abdul Mutallab are 23 de ani, iar situaţia materială a tatălui său - fost ministru nigerian al Dezvoltării Economice şi Reconstrucţiei şi cel care a creat prima bancă islamică din Nigeria, Jaiz International Bank - i-a permis să îşi facă studiile universitare la Londra, scrie News of the World. Cât timp a studiat mecanica la "University College", a locuit în apartamentul de lux, de 4 milioane de lire sterline, pe care tatăl lui îl deţine la Londra, în West End.
O oficialitate americană declara sâmbătă că Farouk Mutallab a primit viză americană în iunie 2008, confirmând şi că tânărul nigerian figura încă din noiembrie 2009 într-o vastă bază de date oficiale a 550.000 de persoane suspecte de legături cu un terorist, dar nu şi printre cele 4.000 de persoane care au interdicţie de zbor către Statele Unite. Aceeaşi oficialitate a mai dezvluit că Farouk, care ar fi recunoscut faţă de FBI că are legături cu al-Qaida, nu a primit viză de student pentru Marea Britanie în mai, din cauza "caracterului dubios" al instituţiei unde el pretindea că vrea să îşi completeze studiile universitare, potrivit unor informaţii apărute în presă. La rândul lor, autorităţile olandeze au confirmat că Faruk s-a îmbarcat la bordul avionului cu destinaţia Detroit, având o viză americană validă.
VIAŢA BATE FILMUL
Faruk fusese remarcat pentru tendinţele sale radicale din adolescenţă, când studia la British International School din Lome, în Togo, unde predica Islamul în cercul său de colegi. Unul dintre foştii lui profesori îşi aminteşte că Faruk nu se ferea să îşi facă cunoscute ideile sale extremiste, susţinând deschis în special regimul taliban afgan în 2001. Profesorul lui din Lome a ţinut să spună că Faruk, cu toate acestea, era un adolescent "sclipitor" şi "foarte dotat". Tot din cauza convingerilor extremiste, Faruk s-a desprins şi de familia sa, imediat după ce a absolvit studiile universitare, ducându-se în Egipt şi apoi în Dubai, de unde le-a transmis părinţilor săi că nu mai vrea să păstreze legătura cu familia. De altfel, tatăl lui a rămas surprins că autorităţile americane îi dăduseră fiului său aprobarea de a intra pe tărâm american, mai ales că el le avertizase în repetate rânduri cu privire la radicalismul religios al fiului său.
Tânărul nigerian a declanşat atacul terorist în timp ce avionul Airbus 33o, plin cu pasageri, mai avea 20 de minute până să aterizeze la Detroit, vineri, în prima zi de Crăciun. Dar acţiunea lui criminală a fost dejucată de regizorul olandez Jasper Schuringa. Faruk Mutallab avea asupra lui ceea ce experţii pirotehnişti au denumit "un nou tip de dispozitiv exploziv", constând într-o bombă prinsă de picioare, care era detonată cu ajutorul unei seringi ce pompa în tuburile dispozitivului exploziv o substanţă chimică. Schuringa, care stătea pe rândul paralel cu cel unde se afla teroristul, a auzit, ca toţi ceilalţi pasageri, un pocnet ca la o mică explozie, apoi a văzut o fum albicios ieşind de sub scaunul lui Faruk. Dându-şi seama că e vorba despre un terorist căre urma să arunce avionul în aer înainte de decolare, regizorul olandez s-a repezit la Faruk, i-a ridicat pătura cu care se acoperise de la brâu în jos, i-a smuls dispozitivele explozive legate de picioare şi o sticlă mică de plastic, asemănătoare uneia de şampon, unde se afla lichidul detonant ce începuse deja să ardă şi pe care Schuringa l-a stins cu mâna goală. Teroristul a folosit un exploziv puternic, numit pentrită (PTNT). Un judecător american i-a prezentat oficial, sâmbătă, actul de acuzare.
Citește pe Antena3.ro