13:20 • Miniştrii de externe ai Uniunii Europene au aprobat joi seara ridicarea definitivă a sancţiunilor vizînd regimul cubanez, pentru a încuraja primii paşi ai lui Raul Castro pe calea tranziţiei după "epoca Fidel", însă decizia nemulţumeşte Statele Unite.
Miniştrii de externe ai Uniunii Europene au aprobat joi seara ridicarea definitivă a sancţiunilor vizînd regimul cubanez, pentru a încuraja primii paşi ai lui Raul Castro pe calea tranziţiei după "epoca Fidel", însă decizia nemulţumeşte Statele Unite.
CONSENS POLITIC. Ridicarea oficială a sancţiunilor, suspendate deja din 2005, urmează să fie aprobată luni, susţine AFP. Pentru a obţine acordul cehilor, care s-au arătat pînă în ultimul moment reticenţi faţă de această decizie, UE a acceptat să ofere unele garanţii legate de drepturile omului. "Există o condiţie potrivit căreia vom examina în fiecare an situaţia drepturilor omului şi pe această bază vom decide dacă ne vom continua sau nu politica faţă de Cuba. Am ajuns la un acord pentru a ne continua contactele cu opoziţia democrată. Deci, chiar dacă măsurile sunt suspendate, vocea cu care vorbim în Cuba va fi mai puternică, nu am abandonat drepturile omului. ", a subliniat şeful diplomaţiei cehe, Karel Schwarzenberg. Această condiţie nu a împiedicat însă disidenţii cubanezi să condamne decizia europeană. "Trebuie să ne aşteptăm la lucruri oribile pentru opoziţie. Deja dinainte de ridicarea sancţiunilor Guvernul era incredibil de agresiv în ceea ce ne priveşte şi faţă de popor. Acum, că au fost ridicate, agresivitatea sa se va dezănţui", a afirmat Martha Beatriz Roque, lider al opoziţiei radicale a regimului, eliberată din detenţie în 2004. Un val de arestări ale disidenţilor a determinat UE în 2003 să adopte aceste sancţiuni, care constau în limitarea vizitelor guvernamentale bilaterale la nivel înalt şi în invitarea sistematică a disidenţilor cubanezi la ambasadele ţărilor UE, la recepţiile oferite cu ocazia zilelor naţionale.
MOTIVE. Europenii speră să lanseze un dialog adevărat cu fratele lui Fidel Castro, pentru a îmbunătăţi democraţia. "Ridicarea sancţiunilor ne va oferi un mijloc mai eficient de a ne ocupa de drepturile omului", s-a justificat ministrul luxemburghez de externe, Jean Asselborn. Mulţi au subliniat şi că sancţiunile nu au influenţat cu nimic conducerea cubaneză, care din 2003 nu a eliberat decît 20 din total de 75 de disidenţi condamnaţi la pedepse grele, iar cel mai adesea punerile în libertate au avut la bază motive medicale. "Unii au văzut schimbări importante. Microscopul meu nu este suficient de puternic pentru a localiza aceste schimbări deosebite", a comentat joi Carl Bildt, ministru suedez de externe, criticînd cubanezii pentru că le-au "trîntit uşa în nas" europenilor cînd le-a fost făcută o ofertă de dialog, anul trecut. Spania, prima ţară care a normalizat relaţiile cu Havana, în 2007, şi care exercită presiuni de luni de zile pentru ridicarea definitivă a sancţiunilor, a salutat decizia. "Creează condiţiile pentru lansarea unor viitoare negocieri pentru un acord de asociere între UE şi Cuba", a afirmat ministrul spaniol de externe Miguel Angel Moratinos. El a precizat că acesta ar putea fi un obiectiv al preşedinţiei spaniole a UE, din 2010. Perspectiva ridicării sancţiunilor a provocat joi, la Washington, un val de ostilitate. "Nu suntem de acord ca UE sau oricine altcineva să diminueze sancţiunile în acest stadiu", a declarat purtătorul de cuvînt al Departamentului de Stat, Tom Casey, denunţînd o decizie care ar putea să lase "un regim dictatorial" să creadă că "oprimarea poporului său este mai acceptabilă ca înainte".