Un nou studiu de specialitate arată că bovinele şi ovinele, "acuzate" că produc gaze cu efect de seră care duc la încălzirea planetei, pot, din contră, să contribuie la reducerea masivă a acestor emisii.
Studiul realizat pe ierbivorele domestice din China, care pasc în libertate, arată că acestea contribuie la reducerea semnificativă a unui alt gaz cu efect de seră, oxidul de azot, al treilea gaz ca nocivitate după metanul ce-l produc ierbivorele prin eructaţii şi flatulenţe şi după dioxidul de carbon produs în special prin eroziunea solului. Cercetătorii explică noua lor teorie publicată în revista Nature prin faptul că păşunile produc cantităţi însemnate de oxid de azot în perioada dezgheţului de primăvară, când animalele nu pasc. Astfel, vegetaţia este încă acoperită de zăpadă, care favorizează dezvoltarea în sol a microbilor ce produc oxidul de azot şi degajarea de cantităţi mari din acest gaz în atmosferă. Când stratul de zăpadă dispare, iarba creşte şi animalele încep să o pască, iar microbii din sol nu mai beneficiază de aceleaşi condiţii de dezvoltare şi, în consecinţă, emisiile de oxid de azot se reduc.