Premierul rus Vladimir Putin a criticat dur rezultatele summitului G20 de la Washington. Mai exact, a corectat poziţia Moscovei pe marginea cooperării cu alte 19 state dezvoltate economic, arată Agerpres. În pofida deciziei ce fusese luată în SUA privind renunţarea la măsurile protecţioniste, Rusia nu se va dezice, potrivit lui Putin, de la deciziile anticriză adoptate înainte. Adică, guvernul rus nu are de gând să renunţe la protejarea producătorilor naţionali, scrie cotidianul Politkom.
În timpul summitului G20 de la Washington, Rusia a fost reprezentată de preşedintele Dmitri Medvedev. Multe dintre propunerile ce au fost adoptate de cei 20 de lideri de state şi de directorii instituţiilor financiare internaţionale erau elaborate de specialişti ruşi şi de colegi europeni, fiind puse de acord în cadrul summitului UE-Rusia de la Nissa. Este clar că Moscova a încercat să se plaseze pe acelaşi plan cu cele mai mari centre financiare internaţionale. Acest lucru se referă în principal la deciziile privind renunţarea la măsurile protecţioniste în economie. În acest mod, preşedintele rus a subliniat practic că se plasează pe poziţiile unei ţări cu o economie dezvoltată şi nu face front comun cu aşa-zisele ţări “în curs de dezvoltare”, ale căror iniţiative fuseseră în mare parte respinse la Washington. Însă, nici nu a reuşit bine Dmitri Medvedev să se întoarcă la Moscova, că poziţia rusă a şi fost “corectată” de Vladimir Putin. “O serie dintre iniţiativele noastre privind apărarea intereselor naţionale trebuie să fie realizate”, a declarat Putin în timpul şedinţei de luni a guvernului. Premierul rus a subliniat că acţiunile comune ale Rusiei şi partenerilor occidentali în vederea depăşirii crizei financiare internaţionale nu trebuie să contravină intereselor naţionale ale ţării.
Potrivit Politkom, Putin nu este împotriva unor concesii făcute partenerilor occidentali, lucru demonstrat şi săptămâna trecută, când premierul rus a acceptat să amâne cu 9-12 luni o mai veche decizie privind majorarea taxelor pentru exportul de lemn în Finlanda, în condiţiile în care Rusia este principalul furnizor de lemn pentru industria finlandeză de prelucrare a lemnului. Însă, concesiile trebuie să fie reciproce, a dat de înţeles atunci Vladimir Putin. Astfel, finlandezii au acceptat să analizeze şi, probabil, vor accepta proiectul de gazoduct North Stream. De data aceasta, însă, “nici nu miroase a concesii reciproce”, consideră cotidianul rus. Nivelul importurilor de mărfuri şi servicii în Rusia a crescut mereu în ultimii ani, iar în condiţiile crizei economice producătorii ruşi ar putea să nu facă faţă concurenţei. În schimb, acordul îndreptat împotriva măsurilor protecţioniste sunt în mare parte în avantajul economiilor occidentale orientate către export şi care, spre deosebire de Rusia, exportă nu combustibil, ci tocmai mărfuri şi servicii.
Probabil, tocmai aceasta a constituit cauza pentru care premierul Putin a decis să “revizuiască” acordurile încheiate de Medvedev la Washington. Desigur, din perspectivă îndelungată, mai raţională pare poziţia preşedintelui, care doreşte să facă din Rusia parte a sistemului financiar internaţional, o ţară care să ia decizii strategice împreună cu partenerii occidentali. Însă, acest lucru nu este suficient pentru a se vorbi despre un conflict între Putin şi Medvedev. Mai degrabă, conducerea rusă a decis să copieze linia de comportament a colegilor săi din Asia Centrală, jucându-se de-a “poliţistul rău” şi cel “bun”. Pe de o parte, să adopte împreună cu Occidentul proiecte anticriză strategice, pe de altă parte - să nu respecte în mod pragmatic aceste acorduri, în partea în care dăunează economiei ruse, conchide Politkom
Citește pe Antena3.ro