x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Wall Street Journal: În pofida creşterii economice, în economia României apar fisuri

Wall Street Journal: În pofida creşterii economice, în economia României apar fisuri

12 Noi 2008   •   00:00
Wall Street Journal: În pofida creşterii economice, în economia României apar fisuri

Inflaţia în creştere din România şi recentele retrogradări ale calificativelor de ţară sugerează că avansul economic rapid ar putea să nu mai fie suficient pentru a proteja ţara de criza financiară, scrie cotidianul american Wall Street Journal (WSJ).



"Fostul stat comunist, cu aproximativ 22 milioane de locuitori, care a aderat la Uniunea Europeană în urmă cu mai puţin de doi ani, a trecut printr-o perioadă de creştere economică energică, în urma investiţiilor străine directe robuste şi a consumului generat de creditare. Acum apar, însă, fisuri în economie, care induc teama că România ar putea urma exemplul Ucrainei şi Ungariei, apelând la ajutorul instituţiilor internaţionale. Agenţiile de evaluare financiară Standard&Poor's şi Fitch Ratings au retrogradat, recent, ratingurile României pentru împrumuturile în monedă străină, o mişcare care îi va determina pe investitorii străini să se gândească de două ori înainte de a finanţa ţara", comentează WSJ. Ministrul de Finanţe, Varujan Vosganian, a protestat faţă de decizia Fitch, arată cotidianul american, şi a precizat, luni, că verdictul nu a luat în considerare creşterea economică rapidă a României, rezervele valutare semnificative şi una dintre cele mai mici datorii publice de la nivelul UE.
Ultimul semn al existenţei unor probleme a fost dat marţi, când datele Institutului Naţional de Statistică au arătat că inflaţia a accelerat în octombrie la 1,1 la sută, ducând rata anuală la 7,4 la sută, de la 7,3 la sută în luna precedentă. Datele arată că preţurile bunurilor şi serviciilor au crescut semnificativ, semn că în ţară consumul este încă alimentat. Potrivit WSJ, aceasta nu este, însă, o surpriză având în vedere creşterea pensiilor din ultima lună şi promisiunea unor venituri mai mari cu 50 la sută pentru profesori. 'Ca rezultat al acestei decizii, deficitul bugetar al României este de aşteptat să depăşească, anul viitor, plafonul de trei la sută din Produsul Intern Brut impus de normele UE', precizează cotidianul american. Timothy Ash, şeful departamentului de cercetare a pieţelor emergente din cadrul Royal Bank of Scotland a afirmat că deficitul va atinge cel puţin patru la sută din PIB şi ar putea urca chiar până la 7%. Adevărata problemă a României este una comună pentru mai multe economii în dezvoltare: mare parte a creditelor care au alimentat creşterea recentă au fost luate în valută.
Agerpres

×
Subiecte în articol: lumea