x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Warren Buffett, cel mai bogat om din lume

Warren Buffett, cel mai bogat om din lume

de Ovidiu Ciutescu    |    06 Mar 2008   •   00:00
Warren Buffett, cel mai bogat om din lume

10:22 • Bill Gates a fost detronat. Un alt american i-a luat locul în topul celor mai bogaţi oameni din lume. Warren Buffett, în vârstă de 77 de ani, a pornit aproape de la zero şi, cu un fler recunoscut pentru afacerile profitabile, a clădit un imperiu complex, relatează AFP.

Bill Gates a fost detronat. Un alt american i-a luat locul în topul celor mai bogaţi oameni din lume. Warren Buffett, în vârstă de 77 de ani, a pornit aproape de la zero şi, cu un fler recunoscut pentru afacerile profitabile, a clădit un imperiu complex, relatează AFP.

 

CARIERĂ. Născut pe 30 august 1930 în Omaha, Warren Buffett, al cărui tată a fost broker, şi-a început cariera de investitor la 14 ani, când a cumpărat un teren de 200 metri pătraţi pentru 1.200 dolari. După ce a studiat o perioadă la Universitatea din Columbia, Warren, deja căsătorit şi tată de familie la vârsta de 22 de ani, şi-a creat propria societate în 1956. A cumpărat, anul următor, casa din Omaha în care locuieşte şi astăzi. În 1962, a cumpărat o companie textilă în plin declin, Berkshire Hathaway, pe care a transformat-o apoi într-un colos financiar ce are în prezent o capitalizare bursieră de 213 miliarde dolari. Cu părul alb şi ochelari, Warren Buffett, atât de bogat datorită participaţiei de 31% din cadrul Berkshire, îşi promovează imaginea de om simplu, amator de hamburgeri şi Coca-Cola. Miliardarul din Omaha nu poate fi considerat retras, deşi a ales să locuiască departe de bursa din New York. Consilier economic al candidatului democrat John Kerry în 2004, este invitat frecvent la canalul economic CNBC.

 

ORACOLUL. Alături de statutul de multimiliardar, Warren Buffett împarte cu Bill Gates, co-fondatorul Microsoft, titlul de cel mai mare filantrop. În 2006, acesta a acceptat să doneze 80% din averea sa fundaţiei soţilor Gates, consacrată educaţiei şi sănătăţii din ţările sărace. Buffett, supranumit Oracolul din Omaha, după numele oraşului din Nebraska unde locuieşte din 1956, are vederi largi şi face investiţii pe termen lung. De la Disney la Coca-Cola, de la îngheţata Dairy Queen la gigantul de asigurări General Re şi, recent, în grupul farmaceutic Sanofi, Warren Buffett a investit în toate aceste sectoare. Crezul său este: investiţii cu grad de risc scăzut, departe de "căderile" de pe Wall Street. Încă o dată, timpul a demonstrat că are dreptate. Când, în 1964, a răscumpărat masiv acţiuni American Express, cotaţia lor era de 35 dolari/acţiune. Trei ani mai târziu, acesta urcase la 180 dolari/acţiune. Buffett nu a ezitat să critice scăderea impozitelor, hotărâtă de preşedintele american George W. Bush, şi a declarat recent că îi susţine pe democraţi, din partea cărora va candida Barack Obama sau Hillary Clinton. Miliardarul oferă consiliere mulţimii de studenţi care vin la Omaha pentru a-i asculta previziunile, de la scăderea dolarului la încălzirea globală. Scrisoarea sa către acţionari oferă previziuni legate de evoluţia pieţei. În scrisoarea din acest an, emisă săptămâna trecută, a criticat "imensa nesăbuinţă financiară" care a dus la criza creditelor ipotecare cu grad de risc ridicat. Acesta a mai spus că va numi un succesor peste doi ani, însă nu a oferit nume.

×
Subiecte în articol: magazin buffett warren warren buffett