Liderii Uniunii Europene au chemat vineri, la summitul de la Bruxelles, la acţiune urgentă împotriva ştirilor false pe internet, pledând pentru acţiuni suplimentare pentru protejarea alegerilor europarlamentare de anul viitor împotriva dezinformărilor, transmite Reuters, citat de Agerpres.
Şefii de stat sau de guvern al Celor 28 au aprobat un plan menit să ajute la stoparea a ceea ce SUA, NATO şi UE afirmă că sunt tentative ale Rusiei de a submina democraţiile occidentale prin campanii de dezinformare ce seamănă discordie. Moscova a negat în mod repetat aceste acuzaţii.
Planul are în vedere un sistem de avertizare timpurie care să sensibilizeze guvernele şi giganţii internetului precum Facebook şi Google să ia măsuri suplimentare pentru a înlătura conţinuturile ilegale sau care dezinformează.
Este necesară o 'acţiune rapidă şi decisivă atât la nivel european, cât şi naţional' pentru asigurarea unor alegeri corecte la scrutinul pentru Parlamentul European în mai 2019, se arată în concluziile summitului de la Bruxelles.
'Difuzarea de dezinformări deliberate, pe scară largă şi sistematice, inclusiv ca parte a războiului hibrid, constituie o provocare acută şi strategică pentru sistemele noastre democratice', şi care 'necesită un răspuns urgent', subliniază liderii europeni.
Planul Comisiei Europene, aprobat de Consiliul UE, va pune la dispoziţia agenţiilor de la Bruxelles mai mulţi bani şi atribuţii sporite pentru a monitoriza şi semnala dezinformările provenite din Rusia. Fondurile acordate în acest scop Serviciului European de Acţiune Externă (SEAE) vor fi majorate de la 1,9 milioane de euro în 2018 la 5 milioane de euro.