Creierul uman poate ajunge la capacitatea remarcabilă de a procesa o imagine pe care o vede timp de doar 13 milisecunde, un record care îl depăşeşte cu mult pe cel stabilit în urma unui alt studiu, de 100 de milisecunde, conform unui material publicat de LiveScience.
În cadrul acestui studiu oamenii de ştiinţă le-au prezentat unor subiecţi voluntari serii de imagini, fiecare dintre imagini fiind menţinută pe ecran pentru perioade foarte scurte de timp, variind între 13 şi 80 de milisecunde. Subiecţii au identificat cu succes imagini precum 'un picnic' sau 'un cuplu care zâmbeşte' chiar şi după ce imaginea le-a fost prezentată doar pentru 13 milisecunde.
Performeri de top
'Faptul că avem un creier care poate reuşi această performanţă, la o viteză atât de ridicată, ne demonstrează că, de fapt, prin simţul vizual noi nu facem decât să identificăm concepte', a comentat coordonatorul acestui studiu, Mary Potter, profesor de neurologie la MIT din Cambridge. 'Asta face creierul toată ziua - încearcă să înţeleagă ce vedem', a mai adăugat ea.
Ochii îşi modifică punctul de focus de 3 ori pe secundă şi astfel, abilitatea de a procesa cu rapiditate imaginile ajută ochiul să se concentreze asupra următoarei ţinte, conform lui Potter.
Procesul
Atunci când o persoană priveşte ceva, retina transmite informaţia la creier care procesează forma, culoarea şi orientarea. Echipa coordonată de Marry Potter a pornit de la creşterea progresivă a vitezei cu care oamenii pot identifica imagini, până în momentul în care acurateţea acestor imagini devine la fel de scăzută ca în cazul în care ar fi încercat să ghicească imaginea prezentată, fără să o vadă deloc. Subiecţii care au participat la studiu nu au văzut în prealabil imaginile selectate pentru a le fi prezentate.
Alte studii indicau că este nevoie de cel puţin 50 de milisecunde pentru ca informaţia vizuală să fie transmisă de la retină la centrul vizual din creier şi înapoi, într-un proces care confirmă imaginea detectată de ochi. În consecinţă, oamenii de ştiinţă se aşteptau ca subiecţii acestui studiu să nu poată recunoaşte imagini care le-au fost arătate în intervale de timp mai mici de 50 de milisecunde.
Concluziile experimentului ştiinţific
Echipa condusă de Marry Potter a descoperit însă că, deşi acurateţea relatărilor a scăzut odată cu creşterea vitezei, aceasta era totuşi mai ridicată decât în cazul în care subiecţii erau puşi să ghicească la întâmplare, chiar dacă viteza la care erau vizualizate imaginile era de doar 13 milisecunde.
Concluziile acestui experiment ştiinţific sunt prezentate în ultimul număr al revistei Attention, Perception, and Psychophysics. De asemenea, acest studiu confirmă şi rezultatele unui alt experiment mai vechi, realizat pe macaci, maimuţe care putea recunoaşte imagini ce le erau prezentate timp de 14 milisecunde.
Aceste studii demonstrează că informaţiile nu trebuie să se deplaseze decât într-o singură direcţie, dinspre retină spre zonele de decodare vizuală din creier, pentru a putea fi identificate imaginile, fără a mai fi necesar feedback-ul dinspre alte zone cerebrale. Această abilitate îi conferă creierului capacitatea necesară pentru a identifica rapid subiectul de interes spre care să se concentreze, din câmpul vizual, proces care durează între 100 şi 140 de milisecunde.