x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă An bogat pentru ESA

An bogat pentru ESA

17 Ian 2009   •   00:00

Agenţia Spaţială Europeană va avea în 2009 un an aglomerat. Un an în care ESA intenţionează să pună în funcţiune două telescoape şi să lanseze trei sateliţi pe orbită pentru a studia straturile de gheaţă, gravitaţia şi solurile Terrei.



Recent, şeful Agenţiei, Jean-Jacques Dordain, a prezentat planul "de bătaie” al ESA pentru anul în curs. Printre priorităţi a enumerat recrutarea de astronauţi şi deschiderea staţiei din insula Kourou din Guiana Franceză, de unde Agenţia Europeană Spaţială va lansa rachete Soyuz. "Avem nevoie de rachetele Soyuz pentru că cel puţin jumătate dintre misiunile ESA sunt realizate cu ajutorul acestor vehicule”, a spus Dordain într-o conferinţă susţinută săptămâna aceasta la Paris.



În martie, ESA şi-a anunţat intenţia să lanseze satelitul GOCE (Gravity field and steady-state Ocean Explorer, primul din programul Core Earth Explorer). Lansarea GOCE (foto, viziunea unui artist) va avea loc  de la staţia Pleseţk din Rusia.



La sfârşitul lui mai, va fi lansată expediţia cu numărul 20 către Staţia Spaţială Internaţională. Misiunea va fi îndeplinită de o rachetă Soyuz, care urmează să zboare, de la Baikonur (Kazahstan), către ISS, avându-l la bord pe astronautul belgian Frank de Winne (foto), primul comandant european al Staţiei. Misiunea lui De Winne va dura şase luni.



În iulie 2009, ESA urmează să iniţieze misiunea SMOS (Soil Moisture and Ocean Salinity, care va măsura umiditatea solului şi salinitatea oceanului planetar, n.r.) şi să lanseze microsatelitul Proba-2, la bordul unui vehicul Rockot, de la staţia Pleseţk din Rusia. La începutul lui august, va fi iniţiată misiunea STS-128, la bordul rachetei aflându-se astronautul Christer Fuglesang.



Unul dintre cele mai aşteptate momente se va petrece în octombrie, când responsabilii ESA vor face publice rezultatele misiunilor telescoapelor Herschel (care va studia, între altele, praful spaţial. Herschel în imaginea de mai sus) şi Planck (care va observa microradiaţiile cosmice de fond).



În luna noiembrie cercetătorii ESA vor lansa satelitul Cryosat-2 (de la staţia rusească Pleseţk), cu misiunea de a măsura grosimea straturilor de gheaţă de pe Terra. Imaginea prezintă satelitul Cryosat, a cărui lansare a fost anulată la 8 octombrie 2005 din cauza unor defecţiuni ale rachetei purtătoare.
Agenţia europeană îşi va încheia anul cu lansarea unei rachete Vega de mici dimensiuni de la Centrul Spaţial Kourou din Guiana Franceză.

Ambiţiile NASA în 2009

Agenţia Spaţială Americană a anunţat lansarea, la 12 februarie, a navetei Discovery, cu destinaţia Staţia Spaţială Internaţională. Cei şapte membri ai echipajului vor instala pe ISS panouri solare şi radiatoare americane de ultimă generaţie care vor asigura necesarul de energie. Misiunea Discovery va marca debutul ultimului an de misiuni pentru navetele spaţiale americane, care vor fi retrase din exploatare în 2010, informează Reuters. NASA a programat pentru anul în curs cinci misiuni pe ISS şi una pe Hubble, unde astronauţii urmează să efectueze operaţiuni de întreţinere a telescopului.

×
Subiecte în articol: spatiul cosmic