x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Analiză detaliată a reliefului mercurian

Analiză detaliată a reliefului mercurian

11 Oct 2008   •   00:00

Naveta spaţială Messenger a NASA s-a apropiat la o distanţă de 124 de mile de ecuatorul lui Mercur, cea mai apropiată planetă de Soare, informează Reuters.



Naveta spaţială Messenger a NASA s-a apropiat la o distanţă de 124 de mile de ecuatorul lui Mercur, cea mai apropiată planetă de Soare, informează Reuters. Imaginile iniţiale transmise pe Pământ au scos la iveală stânci, care nu mai fuseseră observate până acum pe suprafaţa acestei planete. Potrivit liderului de proiect, Ralph McNutt, de la Laboratorul de Fizică Aplicată al Universităţii John Hopkins, Messenger a înregistrat cu succes imagini de pe  aproximativ 30% din suprafaţa planetei, din zone care nu au mai fost văzute până în prezent de nici o altă navă terestră. "Din câte am văzut, totul s-a executat conform planului", a adăugat McNutt. Aceasta este a doua dintre cele trei întâlniri pe care Messenger le are planificate cu Mercur înainte de a intra pe orbita planetei, în 2011. Prima apropiere a avut loc la 14 ianuarie. Datele colectate atunci şi cele 1.200 de captate acum vor crea o imagine aproximativă a însuşirilor topografice ale planetei. Misiunea din ianuarie a reuşit să realizeze o hartă pentru 20% din suprafaţă, iar cel mai recent zbor (realizat la o viteză de 14,8 kilometri pe secundă) a studiat o suprafaţă de dimensiunea Americii de Sud.  Zborul lui Messenger din ianuarie a dezvăluit faptul că activitatea vulcanică joacă un rol important în construcţia scoarţei mercuriene şi că planeta s-a contractat de-a lungul timpului mai mult decât se aşteptau cercetătorii. Naveta Messenger a fost lansată în 2004 şi urmează să acopere aproximativ 50% din suprafaţa lui Mercur. Potrivit cercetătorilor, la finalul proiectului, doar 5% din suprafaţa mercuriană va rămâne necunoscută, deoarece alte două vizite ale navetei NASA Mariner 10 – în 1974 şi în  1975 – au reuşit să realizeze o hartă pentru 45% din scoarţa planetei. Din observaţiile de până acum, relieful de pe
Mercur este format din câmpii, cratere rezultate din impactul cu pietre spaţiale şi aceste stânci lungi şi sinuoase descoperite recent.


Obiect extraterestru, pe terra

Un asteroid de mici dimensiuni, numit 2008 TC3, a fost descoperit, la începutul acestei săptămâni, de cercetătorii de la Observatorul Catalina Sky Survey din Arizona, Statele Unite. Potrivit site-ului Agenţiei Spaţiale Americane, intrarea în atmosferă s-a produs marţi dimineaţă, la răsărit, în estul Africii, deasupra Sudanului, şi este foarte puţin probabil ca fragmente importante să fi rezistat impactului. Specialiştii spun că astfel de obiecte intră în atmosfera terestră o dată la câteva luni, însă aceasta este prima dată când fenomenul a fost descoperit înainte să se producă.


Asteroid cu sateliţi

O echipă de astronomi de la Observatorul din Paris a anunţat recent descoperirea a două luni în jurul asteroidului 216 Kleopatra, localizat pentru prima dată în centura de asteroizi în octombrie 1999, scrie Space.com. Datorită formei sale alungite, cercetătorii se aşteptau să găsească corpuri însoţitoare în jurul asteroidului, însă acum încearcă să afle care este natura lor. S-au formulat mai multe teorii conform cărora corpurile pot fi bucăţi desprinse din Kleopatra din cauza rotaţiei sale rapide sau a impactului puternic cu un alt corp
cosmic.


Predicţii îngrijorătoare

Cercetătorii de la NASA/JPL, Caltech şi Observatorul Arecibo au publicat rezultatele unor observaţii radar ale asteroidului 99942 Apophis. Studiul, condus de Jon Giorgini şi prezentat în revista de ştiinţă Icarus, conţine şi o analiză detaliată a mişcării asteroidului. Conform datelor prezentate, în funcţie de viitoarele schimbări de traiectorie, Apophis ar putea trece pe lângă Pământ în 2029, la o distanţă care nu prezintă nici un pericol. Dacă traiectoria se va modifica mai mult din cauza radiaţiilor solare sau a altor elemente fizice greu de observat, Apophis ar putea avea o întâlnire periculoasă cu Pământul în 2036.

×
Subiecte în articol: spatiul cosmic