Pentru a veni în ajutorul acelor teorii care susţin că energia regenerabilă este o soluţie pentru viitorul omenirii, un grup de oameni de ştiinţă a pus bazele, la Polul Sud, a primei staţii care nu generează diozid de carbon (CO2). Cercetătorii de la baza ştiinţifică belgiană Princess Elisabeth, din estul Antarcticii, au declarat că, dacă o întreagă staţie ştiinţifică se bazează pe energia solară şi eoliană din imensa regiune nepopulată, atunci pot fi contracarate cu succes argumentele scepticilor care susţin că energia "verde” nu este demnă de încredere, informează Agenţia Reuters.
Specialiştii sunt încrezători în succesul proiectului lor (Pentru mai multe informaţii şi imagini, puteţi accesa pagina de web http://www.antarcticstation.org/). "Dacă am putut să construim o astfel de staţie în Antarctica, atunci o putem face oriunde în altă parte a lumii. Dispunem de capacităţile, tehnologiile şi cunoştinţele necesare pentru a schimba lumea”, a declarat Alain Hubert, directorul proiectului polar.
Thomas Leysen, directorul companiei belgiene Umicore, un producător renumit de catalizatori pentru autovehicule, prezent la ceremonia de inaugurare a staţiei polare, a declarat că firmele pot să facă afaceri frumoase şi dacă participă la eforturile de protejare a mediului. Ideea este vehiculată de mai mulţi ani, cu precădere în cercurile oamenilor de ştiinţă şi a ecologiştilor.
UN CONCEPT UTIL
Staţia polară din estul Antarcticii a fost construită în aproximativ doi ani. Baza nu are un design atrăgător (condiţiile extrem de vitrege de la Polul Sud nepermiţând o foarte mare libertate în acest sens), fiind acoperită cu o carcasă de oţel şi foloseşte microorganisme pentru a descompune deşeurile şi pentru a recicla apa menajeră de până la cinci ori, înainte de a o deversa într-o crevasă. Turbinele eoliene amplasate pe vârful Muntelui Utsteinen şi panourile solare de mărimea unor clădiri cu trei etaje asigură necesarul de energie şi apă caldă al staţiei.
STATISTICI
Nu mai reprezintă un secret pentru nimeni că preconizările în materie de efecte ale schimbărilor climatice sunt uluitoare. Oamenii de ştiinţă care monitorizează încălzirea globală au prezis că temperaturile înalte ar putea duce la topirea gheţurilor din Antarctica, cel mai mare rezervor de apă dulce al Planetei, contribuind astfel la creşterea nivelului mărilor şi inundarea ţărmurilor joase. Dacă gheaţa se va topi în întregime, nivelul mărilor va creşte cu până la 57 de metri, spun experţii, iar consecinţa imediată va fi în detrimentul oamenilor. O astfel de schimbare va afecta vieţile a aproximativ 146 de milioane de locuitori din zonele joase de pe coastă, aflate la doar un metru deasupra nivelului mării.
Citește pe Antena3.ro