x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Astronauţi supravieţuitori

Astronauţi supravieţuitori

de Anca Aldea    |    18 Iul 2010   •   00:00
Astronauţi supravieţuitori

Şase europeni, dornici să ajungă astronauţi recunoscuţi, au petrecut câteva zile în sălbăticie pentru a se antrena în tehnici de supravieţuire.



La începutul acestei luni, Samantha Cristofo­retti, Alexander Gerst, Andreas Mogensen, Luca Parmitano, Timothy Peake şi Thomas Pesquet au fost "aruncaţi" din elicopter într-un colţ izolat de pădure de la Mediterană şi lăsaţi acolo, împreună cu un grup de instructori, pentru a învăţa câteva dintre secretele supravieţuirii. Cei şase tineri candidează pentru a deveni astronauţi la Agenţia Spaţială Europeană (ESA) şi, pentru a face faţă oricărei situaţii de urgenţă, a trebuit să se antreneze asiduu în mijlocul naturii. Pentru a-şi duce cursul la bun sfârşit, instructorii care i-au avut în grijă pe cei şase au pus la punct un scenariu: o aterizare de urgenţă a unei navete spaţiale într-o zonă izolată de pe Terra. În funcţie de zona aleasă (mare, deşert, pădure tropicală sau gheţar), dar şi de anotimp - vară sau iarnă, instructorii le-au dezvăluit învăţăceilor câteva dintre secretele meseriei lor.

În primul rând, elevilor li s-a adus la cunoştinţă că natura le poate fi întotdeauna de ajutor. La o aterizare de urgenţă într-o zonă necunoscută şi aparent ostilă, astronauţii se pot folosi de orice element din mediul înconjurător pentru a supravieţui, cu resurse puţine, până la venirea salvatorilor. După câteva cursuri teoretice - unde cei şase tineri s-au familiarizat cu câteva noţiuni de bază utile pentru orice anotimp şi orice tip de mediu, experţii Centrului european de pregătire a astronauţilor i-au invitat, pe teren, să pună în practică noţiunile învăţate.

Urcaţi la bordul unui elicopter pus la dispoziţie de Poliţia italiană, recruţii au fost duşi într-o pădure, unde li s-a cerut să ridice o tabără din crengi, frunze şi părţi dintr-o maşină abandonată, să facă focul, să-şi procure mâncare din natură (peşte, fructe, ciuperci etc.), dar şi să o gătească la un straşnic foc de tabără, folosindu-se de cele mai rudimentare mijloace. Tensiunea a crescut în următoarele două zile, când elevii au trecut la activităţi fizice istovitoare: căţărare şi coborâre pe pereţii unei stânci, traversarea unui curs de apă şi orientarea în natură cu ajutorul stelelor. După primele 72 de ore de antrenament şi o nouă "rundă" de căţărare şi traversare de canioane, "astronauţii" găsesc, în cele din urmă, un loc amenajat pentru dormit. În cele din urmă, ei sunt salvaţi de un elicopter. Coşmarul pare să fi luat sfârşit, dacă nu... Dacă nu ar fi fost forţaţi să sară din elicopter direct în mare. Noroc că li se dăduseră veste de salvare, care i-au ţinut la suprafaţă până în dimineaţa următoare... Când ajutoarele au revenit pentru a-i duce într-un loc sigur, civilizat.

"Vremea a fost minunată. Ziua, temperatura nu a depăşit 30 de grade Celsius, iar noaptea nu a scăzut sub 10 grade Celsius", povesteşte Samantha Cristoforetti. "În primele 48 de ore, ne-a fost foarte foame. Dormitul în acele condiţii rudimentare nu a fost nici pe departe ceva uşor", îşi aminteşte astăzi Tim Peake.

Peste câteva luni, absolvenţii antrenamentului - Samantha, Alexander, Andreas, Luca, Timothy şi Thomas - vor merge la ESA pentru a primi postul binemeritat: acela de astronaut în cadrul Agenţiei Spaţiale Europene.

×
Subiecte în articol: zoom