x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Cât de repede ne învârtim în jurul axei Pământului

Cât de repede ne învârtim în jurul axei Pământului

28 Ian 2014   •   19:53
Cât de repede ne învârtim în jurul axei Pământului

V-aţi întrebat vreodată cât de repede vă învârtiţi în jurul axei Pământului din locul în care vă aflaţi? Oamenii de ştiinţă au pus la punct un sistem infografic care poate indica viteza precisă cu care ţara în care vă aflaţi se roteşte în jurul axei Terrei.

Chiar şi atunci când staţi în faţa televizorului, relaxaţi, în realitate vă învârtiţi o dată cu Pământul, la o viteză pe care organele noastre de simţ nu o percep. Viteza variază în funcţie de locul de pe planetă în care vă aflaţi, cu valori cuprinse între  241, 4 şi 1673,7 km/h.

Pentru a vizualiza mai bine toate acestea, un grafic a fost creat de specialistul Seth Kadish, din Oregon.  Potrivit graficului,  viteza cu care zona de pe planetă unde se află cineva la un moment dat se poate roti cu viteze cuprinse între 241,4 Km/h şi 1673, 7 km/h. Cu ajutorul hărţii grafice realizată de el, se poate calcula această viteză, aflând în ce loc interseactează latitudinea locului respectiv linia curbă neagră din schemă. Astfel putem calcula viteza cu care ne rotim în realitate, în Cosmos, în funcţie de locul în care ne aflăm.

Valorile indicate de către specialist în grafic au o acurateţe de până la 1,6 km/h din viteza de rotaţie reală în jurul axei Pământului. Nu se ia în calcul viteza de rotaţie a Pământului în jurul Soarelui.

Ca punct de referinţă în calculele sale, geologul dă ca exemplu un obiect aflat la Ecuator, care ar face o singură rotaţie pe zi, practic cât circumferinţa Pământului, adică 40.075 de kilometri pe zi. 

Pentru a calcula viteza de rotaţie dintr-un anumit loc de pe Pământ, specialistul a împărţit această distanţă la 23 de ore, 56 de minute şi 4 secunde, obţinând valoarea de 1673,7 km/h. Aceasta este viteza de rotaţie a unui punct situat la Ecuator.

Cu ajutorul acestei valori se pot calcula valorile de rotaţie a altor puncte de pe glob, înmulţind această valoare cu cosinusul latitudunii punctului respectiv.  (Sânziana Stancu)



Mai multe amanunte pe www.3dots.ro

×