x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Ceara te ajută “să-şi umfli muşchii”

Ceara te ajută “să-şi umfli muşchii”

01 Dec 2012   •   22:20
Ceara te ajută “să-şi umfli muşchii”

Pentru a-şi “remodela” muşchii nu este nevoie de steroizi sau exerciţii fizice suplimentare, ceara putând produce un efect asemăntor.

“Material inteligent”. Introducând ceară în interiorul unor muşchi artificiali realizaţi din nanotuburi de carbon poate fi conferită acestora o flexibilitate sporită. Descoperirea poate permite obţinerea unor “materiale inteligente” care s-ar putea adapta modificărilor de mediu.  Muşchii artificiali astfel obţinuţi, cu o grosime de două mai mari decât cea a unui fir de păr, pot permite ridicarea unei greutăţi de 175 000 de ori mai mari decât cea proprie. Potrivit lui Mark Schultz, inginer mecanic la Universitatea din Cincinatti, “materialul inteligent” recent obţinut e complet diferit faţă de cele descoperite anterior. O echipă de cercetători din mai multe ţări a realizat nanotuburi de carbon foarte subţiri, cu un diametru de 9 nanometri (1 metru = 1 miliard de nanometri) pe care le-au acoperit cu o coală de hârie subţire şi le-au uns cu ceară. Apoi specialiştii au “tras” materialul sub forma unui fir. Fixarea capetelor firului de un cârlig făcea ca acesta să se poată încorda. Cârligul semăna celor confecţionate din cauciuc folosite pentru ancorarea aeroplanelor. Ulterior, oamenii de ştiinţă au folosit o baterie sau flashuri luminoase pentru a încălzi muşchii artificiali. Drept consecinţă, ceara din interior s-a topit, iar muşchii s-au “umflat”. Firul creştea în diametru, în timp ce lungimea sa se reducea, provocând o mişcare de răsucire.

“Muşchii performanţi”. Oamenii de ştiinţă sunt de părere că ceara poate fi înlocuită cu alte materiale care pot fi influenţate de variaţia altor factori, în afara căldurii. De exemplu, nanotuburile acoperite cu paladium devin flexibile când aborb hidrogen în stare gazoasă. Asemenea firelor confecţionate din alte materiale şi a muşchilor normali, noua descoperire a cercetătorilor americani poate avea numeroase utilizări. Muşchii artificiali ar putea fi folosiţi la manevrarea camerelor de luat vederi, la confecţionarea jucăriilor sau a unor mici roboţi. Pe de altă parte, aceştia ar putea fi utilizaţi ca senzori pentru schimbările climatice sau ar putea fi introduşi în textura unor materiale, permiţând ca materialul din care este confecţionată o haină să devină mai permeabil sau impermeabil, în fucţie de factorii de mediu extern. Specilaiştii sunt de părere că, deşi muşchii au o structură şI o funcţionare foarte simple, aceştia pot realiza performanţe incredibile.



×