În data de 10 februarie 2015, specialiştii de la Observatorul Astronomic din Bârlad au raportat "o posibilă descoperire a unei supernove cu magnitudinea 16.5 într-o galaxie apropiată: Messier 101 (Pinwheel Galaxy), situată la aproximativ 21 milioane de ani lumină, pe teritoriul constelaţiei Ursa Mare". Trei zile mai târziu, astronomul neozeelandez Stu Parker a utilizat un telescop din Spania și a confirmat că într-adevăr există un nou obiect în galaxia M 101.
După o lună, în 11 martie 2015, a fost publicată o nouă telegramă astronomică, în care se confirmă spectografic că noul obiect este de fapt o novă roșie luminoasă, potrivit paginii oficiale a Observatorului Astronomic din Bârlad.
Situată în dreptul constelaţiei Ursa Mare, nova roşie luminoasă este cea mai mare descoperire astronomică în domeniu făcută până acum în România, în condiţiile în care, la nivel mondial, au fost descoperite foarte puţine astfel de corpuri cereşti:
M31 RV din galaxia Andromeda, descoperit în anul 1988 – posibilă novă roşie luminoasă;
V4332 Sgr din galaxia noastră, descoperit în anul 1994;
V838 Mon din galaxia noastră, descoperit în anul 2002 – cel mai studiat dintre toate;
M85 OT2006-1 din galaxia M85, descoperit în anul 2006 – prima novă roşie confirmată (23 mai 2007 – nova roşie luminoasă a fost anunţată ca fiind un nou tip de novă. Se crede că s-a format la unirea a două stele din secvenţa principală);
V1309 Scorpii din galaxia noastră, descoperit în anul 2008.
"Pentru mine şi echipa de la Observatorului Astronomic este un moment unic şi cu siguranţă va rămâne în istorie. Am demonstrat că avem dotarea şi posibilitatea să facem descoperiri ştiinţifice în acest domeniu", a declarat Dumitru Ciprian Vîntdevară, muzeograf în cadrul Observatorului Astronomic din Bârlad.