China conduce detaşat în topul ţărilor care pun preţ mai mare pe sănătatea oamenilor şi a mediului înconjurător. O spun statisticile.
Potrivit think-tank-ului american Pew Charitable Trusts, investiţiile chineze în materie de energii regenerabile, curate, nepoluante s-au ridicat, în 2009, la suma de 34,6 miliarde de dolari, aproape de două ori mai mult decât banii cheltuiţi de Statele Unite pe acelaşi segment în aceeaşi perioadă.
Politica Chinei a fost exactă: în ultimii cinci ani s-a insistat foarte mult pe programe de încurajare a investitorilor înspre segmentul ecologic. Yang Ailun, director de program în cadrul organizaţiei Greenpeace, filiala chineză, spune că tonul în astfel de afaceri trebuie dat de ţările puternic poluatoare, cum sunt, la ora actuală, China şi Statele Unite.
Spre deosebire de chinezi, care dispun de mijloacele necesare manufacturării unor produse specifice pentru captarea şi transformarea energiilor regenerabile, americanii se limitează doar la inovaţii tehnologice.
Unul dintre proiectele promovate de autorităţile de la Beijing constă într-un ambiţios program prin care s-a propus ca până în 2020 15% din consumul total al gospodăriilor să provină din energie curată. Zhang Guobao, preşedintele Administraţiei Naţionale pentru Energie, spune că pentru realizarea acestui scop este nevoie de investiţii de miliarde de yuani în construirea unor ferme eoliene, precum şi centrale nucleare şi solare.
Nu în ultimul rând, o atenţie deosebită o va primi cercetarea în materie de tehnologii pentru obţinerea energiilor regenerabile. Un pas mic pentru umanitate a fost făcut. Anul trecut, China a raportat cifre oficiale de 9,9% din totalul consumului ca fiind energie curată, comparativ cu cele 8,5 procente de energie curată consumată în 2008. Odată deschisă uşa oportunităţilor, chinezii se laudă astăzi cu locul al treilea, căpătat în doar cinci ani, după SUA şi Germania, în ceea ce priveşte capacitatea eoliană construită şi funcţională.
Citește pe Antena3.ro