x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Chirurgia plastică te poate "întineri" cu 9 ani

Chirurgia plastică te poate "întineri" cu 9 ani

01 Mar 2012   •   21:00
Chirurgia plastică te poate "întineri" cu 9 ani

Potrivit cercetatorilor canadieni, chirurgia plastica ii va putea face pe cei care apeleaza la operatiile respective sa arate ulterior cu noua ani mai tineri decat varsta lor reala.

EFECT BENEFIC. In cadrul unui experiment, oamenii de stiinta au aratat unui grup de 40 de studenti le Medicina imagi­ni­le a 60 de pacienti care folosit chirugia plastica, subiectii fiind prezentati inainte si dupa interventiile respective. In cazul ima­gi­nilor realizate inainte de operatii, studentii au apreciat ca subiectii aratau, in medie, cu 1,7 ani mai tineri decat erau in realitate. Pentru instan­taneele reali­zate dupa ope­ratii, studentii au apre­ciat, in medie, vars­ta subiectilor cu 8,9 ani mai mica decat etatea lor reala. Con­clu­zia rezultata in ur­ma studiului a fost cea po­trivit careia ope­ra­ti­ile estetice au "sters", in medie, 7,2 ani din vars­ta aratata de pa­ci­enti. Potrivit dr. Nitin Chauhan, specialist in chirurgie plastica al Universitatii din To­ron­to, experientele au demonstrat faptul ca metodele chirugicale ii ajuta pe oameni sa ara­te mai bine. Dar apre­­cierea "gradului de ameliorare a imaginii" este subiectiva si depinde exclusiv de "criteriile beneficiarului". Noile descoperiri permit spe­cia­listilor sa faca estimari mai corecte asupra fe­lului in care vor arata pacientii dupa ce vor fi supusi interventiilor chirugicale. In­tensitatea sa­tisfactiei resimitite de subiecti depinde de sperantele acestora, astfel incat o apreciere cat mai realista a rezultatelor unei operatii plastice este foarte importanta in relatia medic – pacient. Anterior specialistii erau nevoiti sa apeleze la exprimari nu foarte clare atunci cand isi informau pacientii despre felul in care urmau sa arate dupa operatii. Expresii de genul "mai putin obosit" sau "mai tineresc" erau folosite cel mai des pentru a descrie chipul subiectului dupa interventia chirugicala. Studiul recent fina­lizat le va permite medicilor sa prezinte pacientilor o imagine mai corecta a noului "look" pe care urmeaza sa il adopte dupa operatii.

REGENERARE DIFERENTIATA. Un grup de 60 de subiecti, in majoritate femei, au fost impartiti in trei grupuri. 22 dintre pacienti au suferit doar operatii de lifting facial si al pielii gatului. Alti 17 au fost supusi celor doua procedee mentionate anterior plus unuia de lifting al pleoapelor. Iar 21 dintre subiecti au apelat, in afara celor trei metode enumerate, si la o operatie de lif­ting al pielii de la nivelul fruntii. "Gradul de intinerire" a pacientilor supusi interventiilor de chirugie plastica depindea de grupul din care acestia au facut parte. Astfel, cei care au suferit operatii de lifting facial si al pielii gatului aratau, in medie, cu 5,7 ani mai tineri decat in realitate. Pacientii care au folost si liftingul pleoapelor aratau cu 7,5 ani mai tineri. Iar cei care au procedat si la liftingul pielii de pe frunte aratau cu 8,4 ani mai tineri. Subiectii participanti la experiment aveau varste cuprinse intre 45 si 72 de ani la momentul efectuarii operatiei, etatea lor neafectand "gradul de intinerire" in urma operatiei. Studentii care au analizat imaginile subiectilor au primit un set de 30 de fotografii, niciunuia nefiindu-i data poza anterioara si cea ulterioara efectuarii interventiei chirurguicale in cazul aceluiasi pacient. Observatorilor nu li s-a precizat nici macar ca instantaneele apartineau unor persoane ce suferisera interventii de chirurgie plastica.

FIZIONOMIE REALISTA. Cercetatorii au pornit de la premisa, rezultata in urma procesului evolutiv, ca oamenii isi doresc, in general, sa arate cat mai tineri si cat mai atractivi. Recentele cercetatri permit specialistilor sa isi "tempereze" pacientii, explicandu-le limitele chirugiei plastice in prevenirea si intarzierea aparitiei semnelor imbatranirii, datorita complexitatii procesului. Oamenii de stiinta au tinut sa precizeze insa ca, de obicei, cei care apeleaza la serviciile lor nu isi doresc o "intinerire maxima" ce ar putea rezulta in urma operatilei solicitate, ci una "mo­derata". Ei ar prefera, mai degraba, o fizionomie adaptata varstei lor biologice decat una "artificiala".

×