Creşterile de temperatură înregistrate în ultima perioadă vor determina scăderea producţiei de grâu cu cel puţin 10%, iar în lipsa unor măsuri urgente este posibil să se asiste la deşertificarea părţii de sud a ţării, cu efecte vizibile din următorii zece ani, se arată într-un document guvernamental
Documentul este elaborat pe baza datelor primite din partea Agenţiei Europene de Mediu.
În material se arată că, în prezent, clima globală se schimbă semnificativ şi într-un ritm accelerat, în principal prin creşterea temperaturii medii globale, şi că cele mai importante creşteri de temperatură vor fi înregistrate în sudul şi estul continentului. Sudul continentului european va fi cel mai afectat de secetă, resimţită în toate anotimpurile printr-o încălzire cu 5-7 grade Celsius şi o continuă scădere a precipitaţiilor, cu 20-40%.
Modificările apărute la nivelul climei şi al solului vor avea influenţe asupra culturilor agricole, estimându-se că pentru fiecare creştere a temperaturii cu un grad Celsius, producţia de grâu va scădea cu aproximativ 10%.
"Cele mai afectate regiuni din România vor fi Dobrogea, Oltenia, sudul Munteniei şi Banat, iar în lipsa unor măsuri urgente este posibil să asistăm la deşertificarea părţii de sud a ţării, în special în judeţul Dolj şi în Dobrogea. Alături de Spania, Italia şi Grecia, România se află printre primele care vor fi afectate de aceste schimbări, manifestările urmând să fie vizibile încă din anii 2020-2030. Modificarea condiţiilor climatice va influenţa ecosistemele, aşezările umane şi infrastructura în toate palierele vieţii economico-sociale din România", se arată în document.
Sursa citată mai arată că sunt necesare măsuri urgente pentru a preîntâmpina o astfel de situaţie, precum derularea unui program intens de împădurire.
Mediafax
Citește pe Antena3.ro