x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Curăţenie cu… alimente

Curăţenie cu… alimente

de Sînziana Stancu    |    10 Oct 2011   •   21:00
Curăţenie cu… alimente

Simplu, eficient, sigur si sanatos. Ca in vremea bunicii, cand chimicalele nu se "detronau" de la o zi la alta dupa cum impun astazi concurenta si publicitatea, conform obsedantei for­mule de marketing: "Un detergent obisnuit nu poate sa faca asta!"... Nu in­trati in panica si, mai ales, nu mus­cati din "momeala" alergand la pri­mul supermarket din care sa luati cu ochii inchisi un nou produs-minu­ne, un "2 in 1" sau "3 in 1" sau ce-a mai fi, ci dati o tura prin camara sau chiar prin frigider, pentru ca unele alimente sunt in stare de minuni la curatenie.

Unul dintre acestea este otetul alb. Banalul otet alimentar, pe care il fo­losim de obicei la muraturi si salate, nu da nici o sansa depunerilor de pia­tra pe suprafetele obiectelor sanitare din gospodarie, cum sunt chiuveta, cada de baie sau vasul de toaleta. Spa­la­te cu otet in loc de detergent, aceste obiecte vor straluci mereu. La fel si gea­murile din sticla (simpla, nu sablata) si pardoselile din ceramica. Ote­tul "are succes" si la covoare care, pe­riate cu o perie trecuta prin otet (even­tual indoit cu apa), le face sa arate ca noi, inviorand culorile.

Sucul de lamaie continua "mun­ca" otetului, mai ales la robinete, pe care le curata pana le face sa stra­luceasca. Sucul de lamaie "se combina" la curatenie cu alte produse alimentare, pentru a-si spori eficienta. Amestecat cu putina sare, scoate petele de pe anumite metale. Este si un minunat dezodorizant, inlaturand mirosurile neplacute din frigider sau din cuptorul cu microunde.

Sapunul negru, folosit de obicei in industria cosmetica, este plin de virtuti si in gospodarie. De obicei, forma in care se foloseste in scopuri casnice este cea de pasta. Este un sapun pe baza de potasiu, apa si un ulei de masline, de obicei de masline negre. Este un foarte bun degresant si decapant.

Bicarbonatul de sodiu este "vedeta" oricarei gospodarii. Este bun la toate, de la baia bebelusilor, baile de fru­musete si relaxare si unele su­fe­rinte digestive, cum sunt "arsurile" la stomac, pana la curatarea obiec­te­lor sanitare, a covoarelor, din care scoa­te mirosurile "statute" si a pan­to­filor, in interior, de unde, la fel, scoa­te mirosurile specifice.

Cristalele de soda, cunoscute si sub denumirea de "carbonat de so­diu", nu trebuie confundate cu bicarbonatul de sodiu. In afara de starea naturala in care se gasesc, se pot obtine din creta amestecata cu sare. Cristalele de soda sunt folosite la curatarea diverselor obiecte si, nefiind toxice, se pot folosi si la curatarea vaselor de bucatarie.

Iar pentru un parfum placut in locuinta, cele mai bune sunt uleiurile esentiale, cum sunt cele de pin, levantica, menta, portocala si multe altele, pentru toate preferintele.

Spirtul de lampa (spirtiera), care contine in principal metanol (3,15% pana la 7%) si alcool etilic (67% pana la 90%), este un degresant puternic si dezinfectant eficient. Trebuie sa fie folosit cu atentie, pentru ca este usor inflamabil.

Uleiul de in este "protectorul" lemnului, ca si ceara de albine si cea vegetala. Uleiul de in se impregneaza in lemn si il fereste astfel de umezeala.

×