x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Delfinii, cei mai buni „mimi” din lumea necuvântătoarelor

Delfinii, cei mai buni „mimi” din lumea necuvântătoarelor

de Anca Aldea    |    20 Ian 2011   •   14:09
Delfinii, cei mai buni „mimi” din lumea necuvântătoarelor
Sursa foto: /Thinkstock

Un studiu realizat recent şi publicat în Revista Internaţională de Psihologie Comparată prezintă cazul tânărului delfin Tanner, în vârstă de 7 ani, pe care cercetătorii l-au privat de simţul vederii pentru a demonstra că el este capabil să imite un alt delfin folosindu-se de alte simţuri ale sale. Experimentul a fost un real succes. Cu toate acestea, cercetătorii nu s-au putut încă pronunţa care a fost simţul care l-a ajutat pe Tanner să se descurce atât de bine în cadrul experimentului. Părerile sunt împărţite – unii specialişti spun că delfinii pot „ghici” comportamentul altor delfini cu ajutorul sunetelor scoase de aceştia din urmă. Alţi experţi sunt de părere că Tanner s-a folosit de ecolocaţie, ştiut fiind faptul că delfinii (ca şi liliecii) pot determina direcţia unor obiecte şi distanţa faţă de ele folosindu-se de ultrasunetele reflectate de acestea.

„Când a avut privirea blocată, Tanner a recurs la alte simţuri pentru a-şi da seama ce făcea delfinul de lângă el şi a copiat întrutotul mişcările şi comportamentul acestuia. Faptul acesta – că un animal care este atât de diferit de oameni, dar are aceleaşi abilităţi cognitive – este atât de uluitor”, spune dr Kelly Jaakkola, directorul centrului de cercetare.

Pentru a ajunge la aceste performanţe, Tanner a luat lecţii serioase în care a învăţat să execute o serie de comenzi. S-a descurcat foarte uşor, spun îngrijitorii lui, care cunoşteau pasiunea lui Tanner pentru jocuri. A învăţat, de pildă, să se scufunde şi să facă balonaşe deasupra apei, să aducă diferite obiecte dintr-o lagună situată în apropiere, să scoată diverse sunete, să-şi ridice înotătoarele. Următoarea etapă a fost să înveţe să imite alţi delfini aflaţi în acelaşi bazin cu el. Odată lecţiile însuşite, a urmat partea mai grea, la care Tanner s-a descurcat însă excepţional: a fost singurul delfin de la centrul de cercetare din Florida care s-a acomodat imediat cu sistemul creat pentru a-i ţine ochii acoperiţi. Apoi, după o simplă bătaie din palme a dresorului, lui Tanner i s-a cerut să facă exact ceea ce făcea delfinul de lângă el. Rezultatul i-a uimit pe cercetători. Tanner a executat imediat toate mişcările celuilalt delfin.

Experimentul a durat 11 săptămâni şi a avut mai multe sesiuni, la care au participat Tanner şi alţi doi masculi. În toate cazurile, Tanner a fost capabil să imite comportamentul celuilalt delfin „de mult prea multe ori ca să fie o coincidenţă”, au declarat cercetătorii. Când a trebuit să imite sunetele, a avut o acurateţe de 75%; când a imitat mişcările, acurateţea a fost de 41%; iar când i s-a cerut să mimeze comportamentul combinat al colegului de bazin, în 50% din situaţii a executat extrem de corect.

Tanner s-a născut în captivitate, dar, potrivit cercetătorilor, delfinii care trăiesc în sălbăticie cunosc „secretele” imitării – de exemplu, atunci când se află în apropierea unei femele, doi masculi execută, pe rând, o serie de mişcări de „curtare”. Întotdeauna unul dintre ei iniţiază mişcările, iar celălalt îl copiază.

×
Subiecte în articol: stiinta