Bucăţi mari de diamante ar putea fi suspendate în hidrogenul şi heliul lichid din atmosferele planetelor Jupiter şi Saturn, iar la adâncimi mai mari, presiunea şi temperatura enorme topesc pietrele preţioase transformându-le într-o "ploaie" de diamante, sugerează oamenii de ştiinţă de la institutul California Specialty Engineering, din Pasadena.
"Noile date disponibile confirmă că, la adâncimi mari, diamantele ar putea pluti în interiorul lui Saturn, unele atât de mari încât ar putea fi numite "diamondbergs" (munţi de diamant n.r.)", spun cercetătorii.
Autorii studiului condus de cercetătorii Mona Delitsky şi Kevin Baines spun că grafitul sau cenuşa creată de fulgerele de pe Saturn cad spre interiorul planetei unde, din cauza temperaturii mari şi a presiunii sunt transformate în diamante. Pietrele preţioase coboară, apoi, şi mai adânc în atmosfera planetei, până aproape de nucleu, unde sunt transformate în lichid.
Până în prezent cercetătorii credeau că diamantele ar putea exista în scoarţa planetelor reci ca Neptun sau Uranus.
"Diamantele există pentru totdeauna pe Uranus şi Neptun şi pentru o perioadă determinată pe Jupiter şi Saturn", spun Delitsky şi Baines.
Oamenii de ştiinţă cred că pe Pământ diamantele se formează în mod natural la adâncimi de 160 de kilometri sub scoarţa terestră. Carbonul din care va rezulta un diamant trebuie să fie încălzit la temperaturi de peste 1.000 de grade Celsius şi supus la presiuni de peste 2.000 de tone pe centimetru pătrat pentru ca piatra preţioasă să se formeze.
De asemenea, este necesar ca diamantul nou format să fie adus relativ repede la suprafaţă, pentru a se menţine în această stare, fiind, de regulă, luat de un val de magmă şi dus la suprafaţă, unde se răceşte.