x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Două planete tip super-Pământ, favoritele oamenilor de ştiinţă pentru colonizare. Vezi de ce le-au ales

Două planete tip super-Pământ, favoritele oamenilor de ştiinţă pentru colonizare. Vezi de ce le-au ales

de Anca Aldea    |    15 Sep 2011   •   21:00
Două planete tip super-Pământ, favoritele oamenilor de ştiinţă pentru colonizare. Vezi de ce le-au ales

Aproximativ 600 de planete aflate in afara sistemului nostru solar au fost descoperite de astronomi in ultimii ani. Dintre acestea, cel putin doua sunt considerate ca avand un po­ten­tial urias de a gazdui viata, in­for­mea­za New Scientist.

Astronomii din toate colturile lumii folosesc instrumente sofisticate pentru a gasi urme de viata in Uni­vers, inclusiv planete care sa poata gazdui viata. 'Vanatorul' de planete extrasolare al europenilor se numeste HARPS si este situat la Observatorul din La Silla (Chile), care tine de Observatorul Sudic European (ESO). HARPS este un spectograf care mo­nitorizeaza cerul in cautarea pla­netelor similare cu Terra, aflate in afara sistemului nostru solar, in jurul unor stele. Incepand din 2003 pana in prezent, HARPS a detectat peste 150 de exoplanete, determinandu-i pe cercetatori sa afirme: 'Recolta este deosebit de bogata. Ea ne-a depasit toate asteptarile si include o populatie extrem de bogata de super-Pamanturi si planete de tipul planetei Neptun adapostite de stele foarte similare cu Soarele nostru'. Declaratia ii apartine lui Michel Mayor, astronom la Universitatea din Geneva, care a oferit recent cateva lamuriri jurnalistilor de la National Geographic.

Cea mai spectaculoasa desco­pe­ri­re a cercetatorilor europeni a fost fa­cu­ta in 2007, cand stirea ca a fost ga­sit un super-Pamant, la numai 20 de ani-lumina de Terra (un an-lumina avand 9,5 trilioane de kilometri). 'Botezata' Gliese 581d, planeta pri­mes­te energie de trei ori mai mica de la steaua ei de culoare rosie fata de cantitatea de caldura pe care o primeste Pamantul de la Soare. In studiile lor, oamenii de stiinta europeni au aratat ca pe suprafata lui Gliese 581d s-ar putea dezvolta un efect de sera, care sa asigure un climat cald, favorabil vietii. Planeta este de circa doua ori mai mare decat Pamantul, dar mult mai grea, masa ei fiind de sapte ori mai mare decat cea a Terrei. Are o atmosfera stabila si solul solid acoperit pe alocuri cu apa in stare lichida. Pana la Gliese 581d ne-ar lua cam 300.000 de ani sa ajungem, daca am calatori cu o naveta spatiala; daca am alege sa trimitem o sonda intergalactica, in 200 de ani, aceasta isi va putea cupla sistemele cu solul planetei.

Un alt viitor super-Pamant a fost descoperit recent, cercetatorii sus­ti­nand ca pe surepafata lui ar putea sa existe un relief stancos. HD 85512 b a atras in mod special atentia astro­no­milor, intrucat orbiteaza la limita zonei habitabile a stelei sale (o zona restransa in care distanta fata de stea este potrivita pentru existenta apei lichide), ceea ce sugereaza ca ar putea sustine viata. HD 85512 b este, po­tri­vit estimarilor, de 3,6 ori mai mare decat Pamantul si se afla la o distanta de 36 de ani-lumina, in constelatia Vela. Potrivit site-ului space.com, citat de Agerpres, trebuie efectuate analize suplimentare pentru a determina daca pe suprafata exoplanetei HD 85512 b exista apa lichida. Oa­me­nii de stiinta europeni s-au de­cla­rat incantati de faptul ca aceasta exoplaneta se afla langa o stea de culoare portocalie asemanatoare cu Soarele nostru. Ei au constatat, de asemenea, ca cel putin 40% din astfel de stele au langa ele cel putin o planeta cu o masa de 3-100 de ori din masa Terrei.

×
Subiecte în articol: stiinta