x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Dragostea fulgerătoare apare în câteva miimi de secundă

Dragostea fulgerătoare apare în câteva miimi de secundă

05 Noi 2010   •   00:00
Dragostea fulgerătoare apare în câteva miimi de secundă

Timpul necesar unei persoane pentru a se îndrăgosti fulgerător a fost estimat la a cincea parte dintr-o secundă, efectul procesului respectiv fiind asemănător celui produs de consumul unei doze de cocaină.

Potrivit cercetătorilor Universităţii "Syracuse" din New York, "dragostea la prima vedere" poate apărea în realitate într-un timp-record, deoarece o serie de substanţe chimice care provoacă o stare euforică au nevoie de doar câteva milisecunde pentru a "invada" creierul după ce subiectul a întâlnit o persoană atrăgătoare.

Primul "flux amoros" afectează 12 regiuni diferite ale creierului, producând eliberarea unor hormoni ce pot contribui la instalarea rapidă a unei "stări de bine": dopamină, oxitocină, adrenalină şi vasopresină. Aceleaşi substanţe sunt însă eli­berate şi după ingerarea unei doze de cocaină, ceea ce înseamnă că apariţia dragostei ar putea fi asemănată cu consumul unui drog de categorie A.

DILEMĂ. Potrivit profesoarei Ste­panie Ortigue, coordonatoarea pro­iec­­tului, rezultatele recentelor cer­ce­tări confirmă faptul că, în mod pa­ra­do­­xal, dragostea are un fundament ştiin­­ţific. Savanţii mai au însă o dilemă referitoare la organul în care se "cuibăreşte" nobilul sentiment: ini­ma sau creierul?

Cercetătoarea ar fi tentată să aleagă creierul drept "se­diu" al dragostei, dar, pe de altă parte, ea este de părere că şi inima joacă un rol deosebit de important în proce­sul respectiv. Ortigue crede că este vorba despre fluxuri paralele de im­pul­suri şi informaţii care circulă cu vi­teză foarte mare de la creier la inimă şi în sens invers.

Studiul a demonstrat că diferitele tipuri de dragoste afectează regiuni deosebite ale creierului. Astfel, "dra­gostea necondiţionată", de tipul celei existente între o mamă şi copilul ei, afec­tează regiuni cerebrale diferite, inclusiv în zona centrală.

"Dragostea pasională" afectează re­giunea cerebrală cunoscută sub nu­mele "zona re­compensei". Un rol deo­sebit îl joacă zonele cerebrale asociati­ve, care îndeplinesc "funcţii cogniti­ve", cum ar fi analizarea imaginii corpu­lui unui posibil partener.

×
Subiecte în articol: stiinta