x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Echipa românească Xprojects participă la concursul internaţional NASA Lunabotics Mining Competition

Echipa românească Xprojects participă la concursul internaţional NASA Lunabotics Mining Competition

20 Feb 2012   •   18:01
Echipa românească Xprojects participă la concursul internaţional NASA Lunabotics Mining Competition

Fondata in urma cu 4 ani, din dorinta de succes, performanta si perfectiune a tanarului inginer Theodor Milian, echipa Xprojects numara astazi peste 20 de membrii, uniti de gandul reusitei atat in tara, cat si peste hotare.

Absolvent al Facultatii de Inginerie Aerospatiala din Bucuresti si in acelasi timp castigatorul multor competitii internationale si nationale, Theodor lucreaza in prezent la INAV SA (Institutul de cercetare in aviatie), unde se ocupa cu proiectarea, constructia si pilotarea UAV-urilor (vehicule aeriene fara pilot, manevrate de la distanta, cu telecomanda). A primit fost premiat la Salonul de Inventica, din cadrul Targului anual de carte Gaudeamus in noiembrie 2011 pentru un avion de mici dimensiuni (1,8m anvergura aripilor, masa de 3 kg), pilotat automat, care poate survola pana la inaltimea de 1500m pentru supraveghere, filmare, monitorizare, fotografiere in domenii multiple (obiective turistice, masuratori atmosferice, arhitectura, cadastru, publicitate, imobiliare, securitate) si pentru care, atat costurile cat si riscul trimiterii unui elicopter cu pilot si cameraman sunt mult prea ridicate. Avionul este si ecologic deoarece nu polueaza nici chimic si nici fonic, avand un motor electric de 90 W, alimentat de un acumulator ce ii asigura o autonomie de zbor de aproximativ o ora. Imaginile din avion sunt transmise in timp real la sol, putand fi vizionate de la un computer.

In plus, echipa Xprojects a participat si a obtinut rezultate impresionante la numeroase concursuri: Locul al II-lea, Sectiunea Creatie Tehnica, la Salonul de Creatie si Inventica pentru Tineret Gaudeamus 2011; Robochallenge - etapa nationala 2011; Concurs Sumo Final Frontier 2011; Targul National de Inventica si Creatie - Romexpo, Premiul II. Trei membrii ai echipei au participat deja la multiple concursuri organizate de NASA unde au obtinut multe premii.

' Concursurile au fost extrem de importante pentru mine, fiindca te ajuta sa devii riguros si muncitor. De multe ori m-am gandit cum ar fi sa lucrez ca cercetator la NASA si sper ca intr-o zi sa imi pot atinge acest vis", spune Sorina Lupu, studenta in anul I la Universitatea Politehnica Bucuresti si absolventa a Colegiului National de Informatica Tudor Vianu.

Printre premiile obtinute de Sorina se numara Best Design si Team Spirit la NASA Great Moonbuggy Race 2008,2009 in Huntsville, Alabama si Premiul II la NASA Green Aviation Competition.

La doar 300 de km departare, in Constanta, Claudiu Cherciu (acum student in anul III la Automatica si Calculatoare, tot in cadrul Politehnicii) castiga in 2008 Marele Premiu la NASA Ames Space Settlement Design Contest, in San Francisco, California, dar si premiul I la NASA International Space Settlement Design Competition, in Houston, Texas, impreuna cu echipa lui de la Colegiul National Mircea cel Batran, coordonata de profesorul Ion Bararu. Acesta spera ca dupa terminarea facultatii sa lucreze in domeniul care il pasioneaza cel mai mult si anume ROBOTICA, si de ce nu, chiar la unul dintre sediile NASA.

Iulia Jivanescu a participat la Space Studies Program organizat de International Space University la NASA Ames Research Center in 2009. Scoala a reunit astronauti - precum Buzz Aldrin, care a pasit pe Luna impreuna cu Neil Armstrong in 1969, oameni de stiinta si ingineri ce au predat materii in domenii precum astronautica, aplicatii satelitare, medicina, fizica, drept, business si management. In 2011 Iulia a participat la stagiul de pregatire in domeniul stiintelor selenare la Lunar and Planetary Institute, Houston, unde a analizat prin intermediul teledetectiei diferite cratere din zonele non-polare. Iulia este membru Space Generation Advisory Council (SGAC) si angajat al Agentiei Spatiale Romane (ROSA).

Planurile lor sunt marete si nu se limiteaza doar aici. Anul acesta vor participa la numeroase evenimente de promovare a robotului ce va concura in luna mai la concursul international NASA Lunabotics Mining Competition, la Kennedy Space Center. 'Suntem extrem de onorati sa fim singura echipa din Europa inscrisa la aceasta competitie. Speram sa castigam marele premiu. ', spune Theodor Milian, leaderul echipei Xprojects. Mai mult, tinerii vor participa si la alte concursuri renumite, cum ar fi Robochallenge 2012 (http://www.robochallenge.ro/) sau Informatrix.

Pentru concursul din acest an de la NASA, cei 20 de studenti se pregatesc intens inca din luna noiembrie, ei trebuind sa construiasca un robot autonom, care sa excaveze o cantitate cat mai mare de sol selenar in doar 10 minute, trecand si peste anumite obstacole. Tinerii inventivi folosesc in principal programe, circuite, materiale construite chiar de ei, dar se mandresc si cu motoarele 'made in Romania'. Chiar si numele echipei denota patriotism, ei intitulandu-se 'echipa Coanda' pentru a sublinia faptul ca Romania a avut si are in continuare oameni de valoare. 'Credem ca ni se potriveste perfect acest nume, si in plus vrem sa aratam apreciere si recunostinta pentru un adevarat pionier al aeronauticii romanesti, faimos pentru descoperirea efectului Coanda, dar si pentru minunatele inventii, cum ar fi motorul cu reactie.', afirma Laura Manoliu, studenta tot la Politehnica, facultatea de Electronica.

Echipa se consolideaza mereu. Noii membrii, alesi in functie de rezultatele lor anterioare si de gradul de entuziasm si pricepere pe care il dovedesc, sunt intampinati cu bratele deschise. Isi petrec mult timp in atelier, locul unde se nasc ideile stralucite, se creeaza robotii, avioanele, submarinele si toate celelalte proiecte. Aici se munceste mult, vorbele putine, pline de intelesuri mobilizeaza membrii. Sfaturile si parerile celorlalti sunt foarte pretioase, iar tinerii cercetatori au descoperit ca fiecare greutate pe care o intampina le ofera sansa de a evolua prin intelegerea ei. 'Atunci cand nu reusim sa facem un anumit lucru, domnul profesor Petrisor Parvu ne indruma si ne ajuta. Dorim sa ii multumim foarte mult pentru ca ne impartaseste din experienta dumnealui si speram ca impreuna sa reusim sa realizam un robot care sa castige premiul I', sustine Marius Dima, student la Aeronautica.

Trebuie mentionat si faptul ca aceasta competitie are rolul de a implica studentii in domenii precum stiintele exacte, inginerie, matematica iar NASA sa beneficieze de concepte viabile si inovative, care vor fi folosite in constructia viitorului robot, in misiunile de pe luna si de pe Marte.

Echipa este foarte diversa, atat ca varsta cat si ca pregatire, dar sunt uniti de calitati precum spiritul de echipa, gandire creativa, perspicacitate, ambitie, seriozitate, disciplina, demnitate si tenacitate. Unii dintre ei sunt studenti in anul I la Electronica sau Aeronautica dornici sa invete de la colegii mai mari din anii 2, 3 sau chiar masteranzi de la Automatica si Calculatoare, Electronica si Telecomunicatii, Medicina, Aeronautica sau Geologie.De aceea pentru concursul de la NASA, ei si-au impartit atributiile pe 4 domenii de activitate, coordonati de domnul profesor Petrisor Parvu si de leaderul echipei Theodor Milian astfel: departamentul MEDIA condus de Sorina Lupu (din care fac parte Adina Socaci, Laura Manoliu, Andreea Belu, Jacqueline Chindea, Adrian Petcu si Adrian Lungu) trebuie sa se ocupe cu toate documentele, prezentarile si promovarea ceruta de regulament. Departamentul MECANICA indrumat de Marius Dima (din care fac parte Remus Popescu, Cristian Lazar, Bogdan Stefanescu, Olivia Mirea), trebuie sa realizeze design-ul si aspectul final al robotului din punctul de vedere al componentelor mecanice si al stabilitatii.Departamentul ELECTRONICA riguros condus de Claudiu Cherciu (din care fac parte Flavius Tirnacop, Nelu Ciobanu, Daniel Lacatus, Liana Marinescu, Dan Iorga, Cristina Mirea) se ocupa cu programarea si design-ul componentelor electronice astfel incat robotul sa faca fata cu succes tuturor cerintelor. Nu in ultimul rand, departamentul de analiza a solului (regolith-ului), condus de Iulia Jivanescu este extrem de important pentru testarea robotului in conditii cat mai apropiate terenului selenar. Dar sunt de asemenea deschisi la noi colaborari. 'Recrutam tineri pasionati de cercetare si inovare si care sunt capabili de performanta in domeniile: robotica, electronica, mecanica, medicina, biotehnologie, nanotehnologie, aeronautica, astronautica', spune Theodor. Iar cei care doresc sa li se alature pot trimite un CV la office@xprojects.ro.

×