x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă EXISTA VIATA PE MARTE. Cum comenteaza un savant de la Harvard descoperirea robotului Curiosity

EXISTA VIATA PE MARTE. Cum comenteaza un savant de la Harvard descoperirea robotului Curiosity

17 Dec 2014   •   12:16
EXISTA VIATA PE MARTE. Cum comenteaza un savant de la Harvard descoperirea robotului Curiosity

Descoperirea prezentei metanului pe Marte, rod al actiunilor de explorare ale robotului Curiosity, a aprins imaginatia tuturor celor care spera din toate puterile ca n-am fi singurele vietati aruncate in sistemul nostru solar.

Existenta vietii pe Marte nu pleaca de aceasta data de la vreo ipoteza care sa fie utopica. Din cate se cunoaste, metanul poate proveni din doua surse, fie produs de viata, fie de miscari geologice.
Cum pe Marte, din datele culese de robotii care au explorat planeta pana acum, nu s-a evidentiat existenta unor miscari geologice, si cum nivelul procentului de metan descoperit este variabil, concluzia poate fi ca exista o singura cauza: viata.

Savantul Jonathan McDowell, de la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, considera descoperirea extrem de interesanta, dar manifesta scepticism in a se declara total de acord cu faptul ca aceasta indica prezenta vietii pe Planeta "Rosie" .
“Metanul spune ceva despre istoria unei planete, dar nu este neaparat o proba absolut nedemontabila a existentei vietii.
S-a mai vorbit despre o proba despre existenta vietii pe Marte si s-a realizat ca este vorba doar despre o reactie chimica, o chimie inteligenta e adevarat.

Am usoare retineri, metanul poate fi produs de o fascinanta reactie chimica cauzata de razele ultraviolete sau din alte cauze ale caror conditii nu sunt intalnite pe Pamant.

Da, putem spune ca metanul a fost produs de gandacii sau bacteriile martiene, dar pariez ca exista alte zece moduri care sa nu implice viata prin care acest gaz poate fi produs.

Cel mai interesant aspect al acestei probe obtinute de Curiosity este faptul ca avem dificultati in a explica de ce concentratia de metan variaza atat de rapid. Din acest motiv, din cele doua posibilitati, chimic sau biologic, s-a ales varianta produsului biologic.

Merita, si trebuie, sa mergem mai departe in studiul acestei informatii si sa gasim cauza producerii gazului si sa aprofundam cercetarea in cazul in care aceasta cauza este viata.

Ceea ce trebuie sa facem in acest moment este sa ne intoarcem in zona respectiva si sa cercetam mai amanuntit, pentru a obtine mai multe date, pentru a configura o statistica, mai convingatoare. Cu ajutorul unor instrumente de cercetare adecvate, vom putea, cu siguranta, sa intelegem mai mai bine acest proces", a comentat savantul american pentru telegraph.co.uk.

×