x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Gaură neagră descifrată

Gaură neagră descifrată

de Anca Aldea    |    10 Ian 2009   •   00:00

La mijlocul lunii trecute, astronomii au prezentat rezultatele unui studiu în timpul căruia a fost analizată în premieră o gaură neagră de dimensiuni gigantice.



Ajutaţi de un instrument ultraperformant – Very Large Telescope (VLT), aparţinând Observatorului European Austral (ESO) – şi de două "lupe" naturale – o galaxie şi un grup de stele –, oamenii de ştiinţă europeni şi americani au studiat îndeaproape aşa-numita "Cruce a lui Einstein", o iluzie optică cosmică formată din patru reprezentări ale unei singure surse luminoase – un quasar, informează Mediafax.

MACRO ŞI MICROLUPE. Potrivit website-ului www.eso.org, cele patru reprezentări au rezultat din efectul de "lentilă gravitaţională" (fenomen cunoscut şi sub numele de "macrolentilă" sau "lentilă cosmică" şi prevăzut de Albert Einstein în faimoasa sa teorie a relativităţii generale), produsă de o galaxie aflată în apropiere. Quasarul, sursa de lumină din "Crucea lui Einstein", se află la aproximativ zece miliarde de ani-lumină depărtare de Terra, iar galaxia care emite "lentila gravitaţională" – la o distanţă de zece ori mai mică faţă de Terra.

Acest fenomen în care o galaxie joacă rolul de "lupă" cosmică sau de telescop natural este utilizat de cercetători pentru a observa obiectele la distanţă, care, de altfel, nu ar putea fi identificate cu telescoapele aflate astăzi în dotarea omenirii. "Am obţinut cele mai exacte detalii prin combinarea fenomenului de amplificare naturală cu datele adunate de la un telescop puternic", a declarat Frederic Courbin, şeful programului care studiază "Crucea lui Einstein", din cadrul ESO. El a precizat totodată că oamenii de ştiinţă au fost ajutaţi şi de aşa-numitele "microlentile", adică stelele din interiorul acelei galaxii, care au servit drept "mici lupe".

STUDIU. Echipa de cercetători a analizat părţile interioare ale discurilor de aglomerare (acreţie) care înconjoară găurile negre, "la un nivel al detaliilor de 1.000 de ori mai mare decât capacităţile actuale ale celor mai puternice telescoape", se arată într-un comunicat al Şcolii Politehnice Federale din Lausanne (EPFL, Elveţia), citat de Mediafax.

"Am putut să dovedim că cea mai puternică radiaţie este emisă în regiunea centrală, situată la o zi-lumină de gaura neagră de dimensiuni gigantice şi am dovedit că energia scade în funcţie de distanţa faţă de centrul găurii negre, exact cum precizează şi teoria", a declarat, la rândul său, Alexander Eigenbrod, de la EPFL.

INSTRUMENTE
Sistemul VLT (Very Large Telescope) este format din patru telescoape optice, de opt metri înălţime fiecare, şi alte patru auxiliare, a câte 1,8 metri fiecare. Întregul sistem este construit şi operat de Observatorul European Austral (ESO). VLT se află la o altitudine de 2.635 de metri, pe Muntele Cerro Paranal, din deşertul chilian Atacama. ESO, denumit oficial "Organizaţia europeană pentru cercetare astronomică", este considerat cel mai important observator din emisfera sudică.

×
Subiecte în articol: special