Balenele, mamifere marine care fac parte din ordinul cetaceelor, numără în prezent 84 de specii. Creaturi blânde şi inteligente, ele oferă spectacole de primă clasă curioşilor care dau bani buni pentru a le observa. Potrivit unor statistici date publicităţii anul trecut, 13 milioane de oameni au călătorit în 2009 în 119 ţări pentru a observa dansul balenelor în apă.
Cercetătorii spun că balenele au apărut pe Terra în urmă cu zeci de milioane de ani, primele exemplare înrudite cu ele fiind, de fapt, animale care trăiau pe uscat. Aceste creaturi au dispărut treptat, iar în urmă cu 55 milioane de ani au apărut primele "forme" de balene adaptate mediului acvatic.
Doi cercetători americani au publicat recent un studiu într-o revistă de specialitate, în care au încercat, prin metode computerizate şi procedee ştiinţifice, să definească ritmul evoluţiei balenelor de la apariţia lor pe Pământ şi până în prezent. Biologii evoluţionişti Michael Alfaro şi Graham Slater de la Universitatea din Los Angeles (California, UCLA) susţin că în ultimii 25 milioane de ani balenele nu au suferit transformări notabile în ceea ce priveşte trăsăturile fizice şi comportamentul lor. "Balenele reprezintă cea mai spectaculoasă invazie a oceanelor de o specie de mamifere. Ele joacă un rol extrem de important în orice ecosistem s-ar afla, sunt cele mai mari animale care au trăit vreodată pe Terra (ne referim aici la balena albastră) şi, împreună cu celelalte specii din ordinul cetaceelor, sunt mamiferele care pot coborî la cele mai mari adâncimi", explică profesorul Michael Alfaro, specialist în ecologie şi biologie evoluţionistă la UCLA.
În studiul publicat în revista Proceedings of the Royal Society B, cei doi experţi au încercat să facă lumină într-o chestiune amplu dezbătută de cercetători - ce anume a contribuit la diversitatea atât de mare a balenelor?
În prezent, în lume trăiesc 84 specii de balene. Până acum au dispărut 400 de specii, inclusiv strămoşii balenelor, care ar fi trăit pe uscat în urmă cu foarte multe milioane de ani şi care şi-au pierdut treptat picioarele posterioare şi care au căpătat, în locul picioarelor anterioare, o pereche de înotătoare. Cercetătorii au studiat până acum modalităţile în care anumite caracteristici ale acestor mamifere au suferit de-a lungul vremii transformări, aici fiind vorba despre evoluţia sistemului sonar, a mărimii creierului, a fanoanelor (lamele cornoase fixate de maxilarul superior) şi a sociabilităţii balenelor. Pe oamenii de ştiinţă i-a preocupat mai puţin ritmul evoluţiei acestor mamifere, susţine profesorul Alfaro. "Noi am descoperit că, atunci când au apărut pe Terra, strămoşii balenelor care trăiau pe uscat măsurau de la câţiva metri la aproape 20 de metri. Se hrăneau cu peşti şi nu înotau până la adâncimi mari pentru a-şi căuta hrană. (...) Mai târziu, dimensiunile balenelor au început să se diversifice: în urmă cu aproximativ 25 milioane de ani, balenele erau de trei dimensiuni: mari, mici şi medii. Cu o singură excepţie, aşa au rămas până în zilele noastre", explică profesorul Graham Slater. Excepţia sus-amintită se referă la balenele ucigaşe (orcile), care în ultimii 10 milioane de ani au căpătat proporţii considerabile.