x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Gustoase, dar otrăvitoare

0
Autor: Anca Aldea 30 Oct 2010 - 00:00
Gustoase, dar otrăvitoare Bazuki Muhammad/Reuters
Vezi galeria foto


Una dintre întrebările care necesită răspuns urgent atunci când ne deplasăm în străinătate se referă la alimentaţie. Mai ales când e vorba despre o ţară cu o cultură culinară bogată în „elemente" necunoscute sim­ţu­rilor noastre.



Un coleg de breaslă a cumpărat în pri­măvară, de la un talcioc din Shanghai, un fruct ciudat - un fel de bilă acoperită cu un strat de „piele" verde şi foarte mulţi ţepi. Din limbajul semnelor folosit cu vânzătorul, colegul meu nu şi-a putut da seama ce cumpărase. A înţeles semnele legate de gustul extraordinar al fructului, dar nu şi de modul de preparare a acestuia. Câtva timp mai târziu, la ore foarte înaintate în noapte, colegul meu a fost informat, de recepţionerii hotelului în care eram cazaţi, care este natura poamei. În tot acest timp, jurnalistul a trăit senzaţii tari în prezenţa fructului, care, odată adus în cameră, a început să emane un miros puternic de hoit. A doua zi am aflat cu toţii păţania colegului şi ne-am dat seama că este mai sănătos pentru toată lumea dacă vom testa aromele orientale în locuri special amenajate, şi nu la tarabele din stradă.

Fructul cu pricina se numeşte durian, este cultivat în Asia de Sud-Est şi poate fi uşor recunoscut, date fiind dimensiunile sale foarte mari (30 de centimetri lungime şi 15 centimetri diametru, având o greutate variabilă - între unu şi trei kilograme), odoarea pe care o emană şi coaja acoperită cu ţepi. Recepţionerii ne-au spus că durian este interzis în multe hoteluri din Shanghai şi, în general, din China, din cauza mirosului său de cea­pă stricată sau de şosete transpirate. În Singapore există chiar indicatoare stradale, care arată că duria­nul este interzis în transporturile publice. Fructul a fost descoperit de occidentali în urmă cu 600 de ani în regiunile care azi poartă denumirea Brunei, Indonezia şi Malaiezia, însă el se consuma aici încă din timpurile preistorice.

În secolul al XIX-lea, biologul brita­nic Alfred Russel Wallace descria conţinutul fructului ca având gustul unei creme de lapte aromate puternic cu migdale. Pulpa, moale şi albă, este folosită în bucătăria orientală pentru accentuarea anumitor gusturi de prăjituri, îngheţată, biscuiţi, bomboane, cappuccino şi chiar salate, iar seminţele se pot consuma numai prăjite. Fructul nu trebuie consumat nepregătit, deoarece conţine acizi. Există păreri conform cărora durianul nu trebuie consumat niciodată cu alcool sau cafea, deoarece conţine sulf într-o cantitate foarte mare şi împiedică ficatul să-şi exercite funcţiile normale de curăţare a toxinelor din orga­nism.

Practicanţii medicinei tradiţionale încurajează consumul fructului de către persoanele răcite sau care au febră (bolnavii trebuie să bea o cantitate oarecare de apă turnată în prealabil în coaja fructului, după ce pulpa a fost consumată), precum şi de femeile gravide sau de cei care au tensiunea mare. Durianul este un fruct bogat în carbohidraţi, proteine şi grăsimi, iar în unele culturi (în Malaiezia, de exemplu), frunzele şi rădăcinile sunt folosite în mod curent în tratamente pentru afecţiuni uşoare. Unii oameni cred că durianul are proprietăţi afrodiziace. În Indonezia există chiar un proverb legat de „regele fructelor" născător de iubire: „Când durianul cade, sarong-urile se ridică", făcând referire la fustele purtate de femei şi bărbaţi în anumite regiuni ale Glo­bului (între care Asia de Sud şi Sud-Est).

Oarecum asemănător ca formă cu durianul şi folosit, totodată, în alimentaţia omului (înstărit, de data aceasta) este peştele fugu, considerat o delicatesă în Japonia şi în Coreea şi servit în cele mai scumpe restaurante din Occident. Peştele ocupă locul al doilea în topul celor mai otrăvitoare vertebrate, după broasca aurie otrăvitoare (folosită de triburile amazoniene pentru confecţionarea săgeţilor letale). Deşi are carnea foarte gustoasă, el trebuie pregătit cu o atenţie deosebită pentru a fi servit, în final, consumatorilor. Chiar şi aşa - carnea fiind preparată după cele mai înalte standarde -, consumatorul tră­ieş­te senzaţii tari, deoarece, de la o îmbucătură la alta, va simţi, treptat, cum îi amorţesc faţa şi cavitatea bucală. De altfel, există, la anumite popoare, credinţa că fugu îi poate transforma pe oameni în zombii, adică în morţi vii. În Japonia există bucătari specializaţi în prepararea peştelui fugu.

Pentru a ajunge la această performanţă, bucătarii urmează un curs de doi până la trei ani de specializare. La final, ei dau un examen prac­tic, în timpul căruia sunt obligaţi să mănânce ceea ce gătesc. Riscurile sunt mari dacă bucătarul nu ştie ce face, deoarece ochii, pielea şi organele interne ale peştelui sunt îmbibate cu tetrodoxină, otravă care duce la paralizarea muşchilor, stări de ameţeală şi de vomă, creşterea pulsului, respiraţie greoaie, în timp ce omul este conştient. Oricine vine în contact direct cu aceste componente riscă să intre în comă şi să moară, prin asfixiere, susţin specialiştii. Moartea survine în câteva minute sau în câteva ore. Oamenii de ştiinţă au descoperit că aceşti peşti intră în contact cu otrava în timpul procesului lor de hrănire, şi nu o moştenesc genetic. Fugu se hrănesc cu diferite orga­nis­me, inclusiv cu unele care conţin o anumită bacterie bo­gată în tetrodoxină. Însă peştii sunt imuni la această otravă, susţin cercetătorii.
Citeşte mai multe despre:   zoom

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Apple lansează iPhone13. Care sunt cele mai noi produse ale gigantului american

Apple lansează iPhone13. Care sunt cele mai noi produse ale gigantului american
Galerie Foto Gigantul american Apple Inc a lansat, marţi, nole sale produse, iPhone 13 noul iPad mini și Apple Watch. Acestea sunt conectate de rețelele 5G, au cipuri mai rapide şi camere mai performante,...

realme lansează în România modelul GT Master Edition

realme lansează în România modelul GT Master Edition
Galerie Foto realme, producătorul de smartphone-uri cu cea mai rapidă ascensiune din piață, anunță oficial lansarea în România a modelului GT Master Edition, un telefon de tip mid-range cu specificații puternice, un design...

Procesele de minare de Bitcoin consumă anual de şapte ori mai multă energie decât Google

Procesele de minare de Bitcoin consumă anual de şapte ori mai multă energie decât Google
Procesele de minare de Bitcoin consumă anual de şapte ori mai multă energie decât Google. Unei locuinţe tipice îi trebuie 13 ani pentru a mina o singură criptomonedă. Preţul unui Bitcoin a crescut de aproape...

Aplicația Google Pay se lansează în România

Aplicația Google Pay este disponibilă, începând de miercuri, în România. Până în prezent, soluția Google Pay era disponibilă în România prin intermediul aplicațiilor de plată ale partenerilor, bănci sa...

NASA anunţă că a colectat primul eşantion de rocă de pe Marte

NASA anunţă că a colectat primul eşantion de rocă de pe Marte
Agenţia spaţială americană a postat informaţia privind reuşita de a colecta primul eșantion de rocă de pe Marte pe contul de Twitter. Bucata de piată a fost denumită „Rochette”. „Am luat-o!", a postat ...

Dobre, Samsung România: Piaţa locală de smartphone-uri va ajunge la 1,2 miliarde euro în 2021

Dobre, Samsung România: Piaţa locală de smartphone-uri va ajunge la 1,2 miliarde euro în 2021
Piaţa locală de smartphone-uri continuă să crească, urmând să ajungă la finalul acestui an la 1,2 miliarde euro, în condiţiile în care românii alocă bugete tot mai mari pentru modele premium, a declarat la...

Bitdefender: Nouă amenințare informatică. Sardonic vizează furtul masiv al datelor de card

Bitdefender: Nouă amenințare informatică. Sardonic vizează furtul masiv al datelor de card
Cercetătorii de la Bitdefender au descoperit că gruparea de criminalitate informatică FIN8 a lansat o nouă amenințare informatică, denumită Sardonic, și urmărește sustragerea datelor de card procesate de...

realme anunţă Fan Festival: Cinci telefoane realme cu prețuri reduse

realme anunţă Fan Festival: Cinci telefoane realme cu prețuri reduse
23 august 2021 – București, România  - realme, producătorul de smartphone-uri şi produse AIoT cu una dintre cele mai rapide ascensiuni de pe piață, anunță o campanie cu reduceri impresionante pentru cinci ...

Elon Musk vrea să revoluţioneze munca. Va construi robotul umanoid „Tesla Bot”

Elon Musk vrea să revoluţioneze munca. Va construi robotul umanoid „Tesla Bot”
Tesla va construi un robot umanoid numit Tesla Bot, a anunţat CEO companiei, Elon Musk. Prototipul ar urma să fie lansat anul viitor. Anunţul a fost făcut în cadrul AI Day, o serie de discuţii tehnice găzduite...

Viteza medie de transfer date prin internet fix a crescut cu 25% în 2020

Viteza medie de transfer date prin internet fix a crescut cu 25% în 2020
Testele efectuate de utilizatori pe platforma Netograf arată că în anul 2020 viteza medie de download la nivel național pentru internetul fix a crescut cu aproape 25% față de anul 2019, până la 185,8 Mbps, în ti...

Steaua Antares, din constelaţia Scorpionului, poate fi văzută în următoarele nopți

Steaua Antares, din constelaţia Scorpionului, poate fi văzută în următoarele nopți
Steaua Antares, aflată în constelaţia Scorpionului, va putea fi observată cu ochiul liber în seara de 16 august. Aceasta se va afla chiar sub Lună. Steaua va fi uşor de văzut luni seară, cu o întârziere de...

Cea mai caldă perioadă de pe pământ din ultimi 142 de ani

Cea mai caldă perioadă de pe pământ din ultimi 142 de ani
Cea mai caldă perioadă înregistrată pe Terra în ultimii 142 de ani este considerată, până în prezent, luna iulie 2021, potrivit Agenţiei Oceanice şi Atmosferică (NOAA) din SUA,...

Schimbări pentru Facebook messenger. Ce se va întâmpla cu apelurile

Schimbări pentru Facebook messenger. Ce se va întâmpla cu apelurile
Facebook adaugă criptarea end-to-end a apelurilor video și audio pentru Facebook messenger, decizia având la bază numărul mare de apeluri zilnice audio și video. Acest lucru înseamnă că nimeni nu va putea...

Google anunță noi setări pentru siguranța online a copiilor și adolescenților

Google anunță noi setări pentru siguranța online a copiilor și adolescenților
În perioada următoare, Google va aduce o serie de modificări produselor și serviciilor sale, care să asigure copiilor și adolescenților (persoane cu vârste între 13 și 18 ani) o experiență online mai sigură....

Atenție la e-mailuri. Hackerii trimit mesaje cu sigla Poștei Române

Atenție la e-mailuri. Hackerii trimit mesaje cu sigla Poștei Române
Noi tentative de fraudă online vin prin intermediul unor email-uri cu sigla Poștei Române și au drept scop accesarea cardurilor bancare, avertizează Bitdefender. Acestea au început să apară din 8 august 2021 și...
Serviciul de email marketing furnizat de