x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Înainte şi după oameni

Înainte şi după oameni

de Anca Aldea    |    28 Sep 2012   •   15:12
Înainte şi după oameni

Inteligenta cu care a fost inzestrata omenirea si tehnologia pe care aceasta o are la dispozitie nu constituie neaparat repere ale evolutiei. Paleontologul american Stephen Jay Gould spunea odata ca, pentru a supravietui in aceasta lume, conteaza mai mult adaptabilitatea si procrearea.

Sa luam un exemplu: Bacteriile. Sunt atat de numeroase si de diversificate incat Gould a sugerat ca traim intr-o "era a bacteriilor'. Cel mai adaptabil organism care a trait vreodata si inca traieste pe Terra este bacteria SAR11. Cercetatorii estimeaza ca, la ora actuala, la suprafata oceanelor, exista peste 2,4 x 1028 de astfel de exemplare. Un loc fruntas in topul celor mai adaptabile forme de viata il ocupa si fitoplanctonul, adica totalitatea microorganismelor de la suprafata oceanelor si in apele sarate. Clasificate in aproximativ 5.000 de specii, aceste creaturi transforma zilnic 100 de milioane de tone de dioxid de carbon din atmosfera in material organic.

Considerata o minune a naturii, furnica traieste pe Pamant de peste 130 de milioane de ani. Evolutia ei este datorata extraordinarei capacitati de a se organiza social, abilitatii de a-si modifica habitatele, de a exploata resursele si de a se apara. Studiile au identificat pana acum peste 12.500 de specii, insa cercetatorii spun ca numarul acestora ar putea fi dublu. Biologul american E. O. Wilson a estimat ca, in orice moment, populatia globala a furnicilor este de peste 10.000 de trilioane. Tot insecte sociale, termitele, membre ale ordinului isoptera, s-au adaptat "de minune' aproape oricaror conditii. Numarand aproximativ 4.000 de specii, ele se organizeaza in colonii, iar coloniile – in soldati, lucratori si indivizi fertili.

Cel mai numeros si mai raspandit ordin de insecte este, fara doar si poate, coleoptera (termen provenit din greaca si insemnand koleos – teaca, pteron – aripa). Cercetatorii spun ca numarul speciilor de coleoptere inregistrate este de cel putin 400.000. Cea mai dominanta forma de vegetatie din lume este iarba, pe care o intalnim astazi in aproape toate tipurile de mediu. Nu la fel de raspandite sunt speciile de gandaci de bucatarie, insa stim cu totii cat de bine se pot adapta aceste insecte. De pilda, exista specii capabile sa reziste fara hrana luni intregi, unele pot trai fara aer timp de maxim 45 de minute, iar cele mai multe pot rezista la doze de radiatii de 6 pana la 15 ori mai mari fata de cele suportate de om. La fel de usor adaptabili ca si gandacii de bucatarie, sobolanii se pot hrani cu aproape orice, pot trai intr-o diversitate de habitate, sunt atleti innascuti, aproape imuni la otravuri si capabili sa se inmulteasca uluitor de repede.

×