Operele de arta din bisericile din Marea Britanie au de trecut un nou hop, dupa ce au supravietuit miscarii iconoclastice de la sfarsitul secolului al XV-lea pana in a doua jumatate a secolului al XVII-lea. Expertii au sesizat faptul ca numeroase galerii de piatra sau lemn, care separa corul de naos in unele biserici si unde sunt infatisati indeosebi sfinti, au fost distruse sau afectate in perioada sus-amintita, in cursul violentelor religioase aparute la separarea Bisericii Catolice de Papa. Ironic, miile de opere de arta care au supravietuit in acea perioada sunt acum amenintate de insecte, de murdaria de lilieci, de umiditate si de variatiile de temperatura cauzate de incalzirea centrala, informeaza Agentia France Presse, citata de Agerpres.
Catherine Cullis, de la Societatea pentru Conservarea Cladirilor Vechi, a publicat, intr-o revista de profil, un material in care afirma ca 'toti cetatenii britanici ar trebui sa fie preocupati de soarta acestor opere de arta. Ironic, multe galerii au supravietuit iconoclasmului, ca sa fie, in cele din urma, victime ale indiferentei din secolul al XXI-lea'. Ea admite faptul ca fondurile sunt mici, ca turistii nu se inghesuie sa viziteze bisericile si nici credinciosii nu le mai frecventeaza ca-n alte dati, dar si ca numeroase parohii si congregatii au facut eforturi ca bisericile sa fie bine izolate.
O ancheta realizata in luna aprilie de Fondul Bisericilor Nationale arata ca 8% dintre cele 47.000 de biserici si capele din Marea Britanie se afla in stare proasta sau foarte proasta.