x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Independenţă energetică? Bacteria care secretă combustibil diesel

Independenţă energetică? Bacteria care secretă combustibil diesel

02 Mar 2011   •   13:27
Independenţă energetică? Bacteria care secretă combustibil diesel
Sursa foto: /Joule Unlimited
154387-untitled-1.jpgReprezentanţii companiei americane Joule Unlimited au anunţat crearea unui microorganism care poate produce, prin fotosinteză, combustibil.

Proiectul de inginerie genetică a pornit de la ideea că în mod natural bacteriile studiate - cianobacteriile - sunt programate să folosească apa, lumina solară şi bioxidul de carbon în reacţii chimice în urma cărora rezultă hidrocarburi şi alcool - ingrediente de bază în compoziţia mai multor combustibili.

Programele privind dezvoltarea unei tehnologii de producere a unui biocombustibil, care să utilizeze în procesul de fabricaţie procese nedăunătoare mediului înconjurător, se derulează de mai mult timp, principala noutate adusă de descoperirea celor de la Joule Unlimited fiind reprezentată de faptul că este eliminat agentul intermediar, porumb sau alge, folosit de precedentele încercări în domeniu.

Prin eliminarea acestui agent scad costurile de producţie, fiind eliminate procesele de cultivare a algelor sau porumbului, de recoltare şi de prelucrare a deşeurilor rezultate în urma industrializării.

Conform cercetătorilor, cu ajutorul noii tehnologii se pot produce anual aproximativ 56.000 de litri per hectar, procesul fiind de patru ori mai eficient decât cel care foloseşte algele, de exemplu.
Compania americană susţine că poate produce combustibil la preţul de 0,18 dolari/litru faţă de preţul actual al preţului combustibilului biodisel, de la 0,27 la 0,66 dolari/litru, în funcţie de materia primă din care este obţinut.

Planurile producătorul prevăd construirea unor laboratoare în zone în care sunt prezente facilitaţi industriale care elimină cantităţi mari de bioxid de carbon, care să "alimenteze" bacteriile în producerea combustibilului.

Site-ul companiei descrie invenţia ca fiind cea care va aduce "independenţa energetică", chiar dacă specialiştii în domeniu îşi manifestă scepticismul, aşteptând demonstraţia sustenabilităţii procesului la scară industrială.
dailymail.co.uk

×
Subiecte în articol: biocombustibili