x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Kepler caută viaţă extraterestră

Kepler caută viaţă extraterestră

de Anca Aldea    |    10 Ian 2010   •   00:00
Kepler caută viaţă extraterestră

Telescopul Kepler, lansat anul trecut cu misiunea de a găsi planete asemănătoare cu Terra, a făcut primele descoperiri. Este vorba de cinci planete aflate în afara sistemului nostru solar, dar şi de câteva ciudăţenii cosmice, cum este cazul unei stele în jurul căreia se învârte un obiect deocamdată neclasificat de oamenii de ştiinţă - cercetătorii spun că acest obiect are o temperatură mai mare decât cea a stelei sale, dar este prea fierbinte pentru a fi o planetă şi are o mărime prea mică şi o densitate insuficientă pentru a fi o stea pitică.

Descoperirile telescopului Kepler au fost prezentate la începutul lui ianuarie în cadrul celei de-a 215-a Conferinţe organizate de American Astronomical Society. Potrivit experţilor, cele cinci exoplanete - denumite Kepler 4b, 5b, 6b, 7b _i 8b - sunt prea calde pentru a susţine viaţa pe suprafaţa lor. Echipa care coordonează misiunea Kepler a prezentat informaţiile transmise de telescop.

Auditoriul a aflat, în cadrul acestor lucrări, că, până acum, fotometrul de la bordul Kepler, care permite măsurarea intensităţii luminoase, a identificat doar exoplanete aparţinând categoriei "Jupiter calde" (denumite astfel după anumite coordonate: masă uriaşă şi temperaturi extreme). Cea mai mică din acestea are o circumferinţă comparabilă cu cea a planetei Neptun, iar cea mai mare dintre cele cinci exoplanete depăşeşte "talia" planetei Jupiter.

Experţii care lucrează în cadrul misiunii Kepler au precizat că aceste exoplanete gravitează în jurul stelelor lor, care sunt mai mari şi mai fierbinţi decât Soarele nostru, perioada de rotaţie variind între 3,3 şi 4,9 zile. Potrivit studiilor efectuate până în prezent, cercetătorii estimează că cele cinci exoplanete au temperaturi care pot varia între 1.200 grade Celsius şi 1.648 grade Celsius.

Din cauza acestor temperaturi extrem de ridicate, oamenii de ştiinţă au exclus posibilitatea ca cele cinci planete să poată susţină vreo formă de viaţă cunoscută de noi pe Pământ. Echipa misiunii Kepler nu dă însă înapoi. Această descoperire nu este considerată un eşec şi este o chestiune de timp până când telescopul NASA va găsi o planetă de tip terestru. "Universul continuă să facă obiecte necunoscute mai stranii decât ne-am fi putut imagina vreodată. (...)

Ne aşteptam ca telescopul Kepler să descopere în primul rând astfel de exoplanete. Însă e doar o chestiune de timp până ce acest telescop va găsi exoplanete de talie mai mică, înainte de a descoperi apoi prima planetă asemănătoare cu Terra", este de părere Jon Morse, directorul Departamentului de Astrofizică din cadrul NASA. Şi astrofizicianul Mario Livio, expert în cadrul Space Telescope Science Institute din Baltimore (SUA), se declară optimist: dacă există o planetă asemănătoare cu Terra, care nu e nici prea caldă, nici prea rece şi care să se afle la o distanţă potrivită pe orbita stelei sale, atunci oamenii de ştiinţă de pe Pământ o va găsi.

William Borucki de la Centrul de Cercetare AMES din cadrul NASA, coordonatorul echipei ştiinţifice care se ocupă de această misiune, se declară optimist. "Aceste observaţii ne vor permite să înţelegem mai bine felul în care se formează şi se dezvoltă sistemele solare, pornind de la praf cosmic şi inele gazoase care dau naştere stelelor şi planetelor", a declarat specialistul pentru agenţia France Press. Borucki a ţinut totodată să precizeze că descoperiri de genul celor făcute de Kepler demonstrează oamenilor de ştiinţă că instrumentele de la bordul telescopului sunt funcţionale şi că misiunea poate continua fără oprelişti.

×
Subiecte în articol: zoom