x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Kilogramele, banii şi serviciul sunt moartea pasiunii

Kilogramele, banii şi serviciul sunt moartea pasiunii

10 Mar 2011   •   19:46

„Dragostea durează trei ani”, este avertismentul pe care psihologii şi oamenii de ştiinţă (ba chiar şi un scriitor francez) l-au lansat în urmă cu câţiva ani. Deşi era considerată „la modă”, această teorie nu părea să o înlocuiască pe cea un pic mai optimistă, care fixa la şapte ani punctul dincolo de care viaţa în cuplu devine o îndeletnicire de rutină.

Un nou studiu realizat în Marea Britanie arată încă că, într-adevăr, după trei ani nici „el” şi „ea” nu mai fac eforturi în cuplu, pasiunea lasă locul rutinei, iar micile gesturi şi obiceiuri mai puţin plăcute ale partenerului ni se par insuportabile. Cercetătorii au alcătuit şi un clasament al celor mai eficienţi duşmani ai cuplului. Creşterea în greutate a partenerului şi lipsa de preocupare pentru exerciţiile fizice sunt pe primul loc, urmate de problemele legate de bani şi de cheltuieli. Orele petrecute la locul de muncă (peste program) şi timpul tot mai redus alocat vieţii sociale ocupă locul al treilea. Lacunele din igiena personală a partenerului, insistenţa cu care rudele (socrii, cumnaţii) îşi fac simţită prezenţa, rărirea episoadelor romantice gen cadouri sau cine în doi urmează în clasament. Inamicii pasiunii sunt şi alcoolismul, sforăitul, lipsa de interes pentru aspectul exterior (haine, accesorii) şi obiceiul de a lăsa împrăştiate pe jos resturile rămase după tăierea unghiilor.

Sondajul a arătat că secolul al XXI-lea e martorul unui declin serios al vieţii de cuplu. Oamenilor le este tot mai greu să reziste împreună, iar despărţirile au loc cu mai multă uşurinţă. „Grijile legate de bani şi serviciul solicitant au dat peste cap relaţiile de cuplu. Iar oamenii sunt acum în căutarea unor soluţii de a păstra vie «flacăra». Iar unele soluţii la care apelează sunt scurte vacanţe făcute separat, precum şi câte două-trei serie pe lună în care fiecare îşi face exact programul pe care şi-l doreşte”, spune Judi James, coordonator al cercetării.

×
Subiecte în articol: stiinta