Luna ar putea fi mai tanara decat s-a crezut initial, este parerea catorva oameni de stiinta, care au scazut cu 200 de milioane de ani, de la 4,6 miliarde de ani, varsta astrului.
Lars Borg, geochimist la Lawrence Livermore National Laboratory, a analizat cateva mostre de roca lunara, recoltate dupa ultima misiune pe Luna a lui Apollo 16, iar studiul sau, publicat in revista Nature, are o singura concluzie: Luna nu este atat de batrana pe cat s-a crezut initial.
Studiul foloseste tehnici noi si izotopi radioactivi ai plumbului, care au datat mostrele de roca lunara analizata la 4,4 miliarde de ani. Cheia acestei noi intrepretari este tipul special de roca analizat, care ar fi plutit deasupra crustei formata dupa intarirea masei astrului format din bucati imense desprinse in urma ciocnirii dintre Pamant si o planeta mult mai mica.
Borg recunoaste ca varsta unanim recunoscuta a Lunii era, anterior, de 4,6 miliarde de ani, insa pune diferenta de 200 de milioane de ani pe seama tehnicilor de datare folosite in trecut, mult mai putin performante.
In schimb, concluzia lui Borg este considerata o fantezie de catre Erik Asphaug, un cercetator de la Universitatea Santa Cruz din California, Santa Cruz, care a publicat recent o teorie potrivit careia Pamantul a folosit o Luna mult mai mica, inainte ca aceasta sa fie absorbita de astrul cunoscut in prezent.