x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Marea Moartă, tot mai mică

Marea Moartă, tot mai mică

15 Apr 2011   •   20:35
Marea Moartă, tot mai mică
Sursa foto: /Thinkstock

Tot mai alarmaţi de starea în care se află astăzi Marea Moartă, oamenii de ştiinţă fac apel la factorii decizionali din regiune să găsească soluţii rapide pentru redresarea situaţiei. Marea se eva­poră intens şi nici nu mai este alimentată cu atât de multă apă ca în trecut.

În fiecare an, suprafaţa Mării Moar­te se micşorează cu un metru. Râul Iordan, care alimenta acest ochi de apă continental fără scur­ge­re la ocean, a ajuns la capătul pu­te­rilor deoarece toate cele patru ţări pe care le udă – Iordania (la est), Israelul (la vest), Siria şi Liba­nul (la nord) – îi extrage din ce în ce mai multă apă dulce astfel că volumul care ajungea odinioară în Ma­rea Moartă s-a diminuat conside­ra­bil.

Iniţial, Marea Moartă, care se află la cel mai jos nivel din lume (fa­ţă de nivelul convenţional al mării), avea o suprafaţă de 60 de kilometri pă­traţi, o adâncime de circa 400 de metri şi o salinitate de 33%. Stu­di­i­le au arătat că în anii ’30, marea era alimentată cu circa 1.300 de mi­li­oane de metri cubi de apă anual. În prezent, această cantita­te s-a micşorat de aproximativ pa­tru ori. Potrivit unor ra­poar­te citate de AFP, cel puţin 95% din volumul de apă care se scurgea în Marea Moartă a fost deviat în ultimii ani de ţările rive­rane, pentru a-l folosi la agricultură, în in­dus­trie şi pentru turism. Din acest procent uluitor, 60% din apă îi revine Israelului, potrivit Organizaţiei „Prietenii Pământului din Orientul Mijlociu”.

Şase studii privind Marea Moar­tă se desfăşoară în prezent. Fiind una dintre cele mai uscate zece ţări din lume – 92% din su­pra­faţa sa este acoperită cu deşert, Ior­dania, care are o populaţie de 6,3 milioane de locuitori, a pregătit o serie de planuri „ne­con­ve­n­ţi­o­na­le” şi „neprietenoase cu me­diul”. Unul dintre acestea se referă la să­pa­rea stratului acvifer Disi, vechi de 300.000 de ani şi conside­rat, într-un studiu al Universităţii Duke din SUA, o sursă puternică de ra­di­aţii. Prin proiectul de la Disi, ini­ţiat în 2008 şi estimat la 990 de milioane de dolari, iordanienii în­cear­că să apro­vizioneze Amman-ul cu apă timp de 50 de ani, extrăgând din stra­tul acvifer 100 de milioane de metri cubi de apă pe an. Cu toate aces­tea, oa­me­nii de ştiinţă au aver­ti­zat în re­pe­ta­te rânduri că la Disi ni­velul de ra­diaţii este de 20 de ori mai mare de­cât cel permis. Un alt pro­iect cu care iordanienii au fost, „în princi­piu”, de acord constă în construi­rea unui canal între Marea Roşie şi Marea Moartă, prin care pri­ma s-o alimenteze cu apă pe cea de-a doua, informează AFP. Ca­nalul ar salva probabil multe vieţi, însă ar distruge atolul de corali din Golful Eilat de la Marea Roşie...

×
Subiecte în articol: stiinta