x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Mistere din timpuri preistorice

Mistere din timpuri preistorice

01 Noi 2007   •   00:00

Un tunel recent excavat in Silbury Hill, aflat in apropierea legendarului Stonehenge, in Marea Britanie, ar putea oferi indicii suplimentare despre complexul situat in acest deal, construit de măna omului cu 4.400 de ani in urmă. Arheologii au descoperit vărfuri de săgeţi şi blocuri de piatră asemănătoare cu cele folosite in construirea complexului Stonehenge, relatează cotidianul britanic The Guardian. Insă deocamdată nu există o explicaţie clară privitoare la simbolismul şi funcţiile acestui sit. Sillbury Hill a fost ridicat din 500.000 de tone de calcar şi are cel puţin 40 de metri inălţime. Căutătorii de comori au săpat tunele in interiorul său, fapt care i-a afectat rezistenţa, şi a inceput să se dărăme din interior.

Descoperire din greşeală

O piatră funerară cu inscripţie in latină a fost descoperită accidental de Larney Cavanagh şi de fiul său, in vărstă de 10 ani, in cămpia Carberry, in Scoţia, relatează revista Heritage and Culture. "Pietre de mormănt ca aceasta sunt foarte rare in Scoţia

s-au descoperit numai 13 pănă acum", a declarat pentru revista britanică dr. Fraser Hunter, de la Muzeul Naţional din Scoţia. După cercetări ulterioare se pare că piatra din gresie roşie, lungă de un metru, datează din 140-180 d.Hr. şi aparţine unui cavaler pe nume Crescens, aflat in serviciul guvernatorului roman care a condus provincii din Anglia, Scoţia şi Ţara Galilor.

Mormintele din Puerto Rico

Arheologii americani şi sud-americani au descoperit unul dintre cele mai importante situri precolumbiene la sud de Puerto Rico. Acesta conţine morminte gravate cu petroglife infăţişănd o figură umană cu trăsături masculine şi picioare de broască. "Aceasta este o descoperire pe care arheologii o fac o dată la 50, poate 100 de ani dacă sunt norocoşi", a declarat Jose Oliver, lector in arheologie la Colegiul Universitar din Londra, citat de International Herald Tribune. Arheologii cred că situl ar putea aparţine culturii Taino, care ocupa insula inaintea coloniştilor europeni. Mormintele prezintă tehnici de inhumare neobişnuite pentru această zonă. Corpurile erau ingropate cu faţa in jos şi cu picioarele indoite.

Migraţie din cauza secetei

Un grup de cercetători condus de profesorul de geologie Andy Cohen, de la Universitatea din Arizona, a ajuns la concluzia că seceta puternică a fost factorul decisiv in migrarea oamenilor preistorici africani către Europa şi Asia. Zona lacului Malawi este considerată leagănul omului modern din punct de vedere anatomic. Mostre de sol de la baza lacului dezvăluie faptul că zona a fost lovită acum 100.000 de ani de o secetă extremă, ceea ce a determinat migraţia oamenilor preistorici.

×
Subiecte în articol: arheo