x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Moartea lui Tutankhamon : Un mister dezlegat după 3.300 de ani

Moartea lui Tutankhamon : Un mister dezlegat după 3.300 de ani

de Anca Aldea    |    17 Feb 2010   •   00:00

O nouă variantă oficială vizând cauzele morţii faraonului Tutankhamon a fost făcută publică luni. Mai mulţi oameni de ştiinţă provenind din Egipt, Italia şi Germania au ajuns la concluzia, analizând mostre de ADN prelevate de la 11 mumii care ar fi aparţinut Regatului Nou Egiptean, între care şi cea a tânărului faraon, că Tutankhamon a murit de malarie şi de afecţiuni osoase.



TUTANKHAMON, UCIS DE O FRACTURĂ
Se pare că cercetătorii au reuşit să-şi dea seama ce i-a adus moartea faraonului în anul 1324 î.Hr, când abia împlinise vârsta de 19 ani. Cel mai recent studiu realizat prin investigaţiile genetice moderne şi tehnologii computerizate arată că faraonul era infectat cu un parazit denumit "plasmodium falciparum", care cauzează de regulă o formă letală de malarie.

În plus, testarea genetică a amprentelor şi scanarea acestora au demonstrat că Tutankhamon suferea şi de afecţiuni ale sistemului osos. Concluziile specialiştilor sunt năucitoare: tânărul faraon, care reprezenta puterea supremă în Egiptul dinastiei a XVIII-a, avea o sănătate atât de şubredă încât era nevoie să se sprijine în baston pentru a se deplasa - suferea de necroză a oaselor (din cauza unui traumatism sau a unei alte afecţiuni), de aşa-zisa maladie Kohler (care i-a distrus celulele osoase şi din cauza căreia mergea şchiopătat) şi hipofalangism la piciorul drept (absenţă congenitală a uneia sau a mai multor falange de la un deget).

ÎNTREAGA FAMILIE ERA BOLNAVĂ
Conducătorul echipei de cercetători, Zahi Hawass, a declarat că decesul lui Tutankamon s-a produs în momentul în care faraonul, al cărui sistem imunitar era foarte slăbit, a suferit o fractură la picior. Cercetările au fost desfăşurate în perioada 2007-2009 şi au vizat identificarea caracteristicilor ereditare ale membrilor familiei regale.

Astfel s-a dovedit că una dintre mumii aparţinea tatălui lui Tutankhamon, Akenaton, un faraon controversat care a încercat să transforme credinţele egiptenilor prin mijloace radicale. Potrivit studiului, patru dintre mumii au avut malarie în timpul vieţii şi toţi bărbaţii mumificaţi au suferit de ginecomastie (creşterea în volum a glandelor mamare) sau de sindromul Marfan (o boală ereditară rară şi incurabilă, care contribuie la creşterea exagerată a membrelor superioare, degete foarte lungi, talie înaltă şi predispoziţii la anomalii cardiovasculare).

Din acest dosar medical, oamenii de ştiinţă au mai ajuns la o concluzie: nu se poate ca Tutankhamon să fi fost un bărbat frumos.

×
Subiecte în articol: zoom