Satelitul Glory va fi lansat mâine, înainte de zori, de la Vandenberg Air Force Base, cu ajutorul unei rachete portante Taurus XL, informează Associated Press, citată de Agerpres. Odată ajuns în spaţiu, la o altitudine de peste 700 de kilometri, se va alătura flotilei de sateliţi care culeg date despre climă şi mediu de mai mulţi ani.
Principala sa misiune este de a studia aerosolii, particule fine şi solide, mai subţiri chiar şi decât un fir de păr, care ajung în straturile superioare ale atmosferei. Oamenii de ştiinţă cunosc foarte puţine date despre felul în care aceste particule pot influenţa clima.
Aerosolii pot fi implicaţi în procesul de poluare însă, spre deosebire de gazele cu efect de seră care rămân în atmosferă ani la rând, aceste particule rămân aeropurtate doar câteva săptămâni şi astfel impactul lor asupra mediului şi climei este mai greu de cuantificat.
Majoritatea aerosolilor, aproximativ 90%, provin din surse naturale, cum ar fi cenuşa vulcanică, nisipul spulberat de furtunile din zonele deşertice sau din cenuşa rezultată în urma incendiilor de pădure. Restul acestor aerosoli este produs de activităţi umane.
Satelitul Glory va fi funcţional cel puţin 3 ani. Lansarea urma să aibă loc în luna noiembrie a anului trecut, însă o problemă tehnică la panourile solare ale satelitului a dus la amânarea sa cu trei luni.
Citește pe Antena3.ro