x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă NASA lansează un nou satelit pentru analiza aerosolilor

NASA lansează un nou satelit pentru analiza aerosolilor

22 Feb 2011   •   09:59
NASA lansează un nou satelit pentru analiza aerosolilor
Sursa foto: /Reuters
153100-.jpgNASA este gata de lansarea pe orbită a unui nou satelit, într-o misiune în valoare de 424 de milioane de dolari. Agenţia spaţială urmează să analizeze compuşii reziduali solizi foarte fini, aerosoli, ajunşi în straturile superioare ale atmosferei în urma activităţii vulcanice, a incendiilor de pădure şi vegetaţie dar şi proveniţi din ţevile de eşapament ale maşinilor.

Satelitul Glory va fi lansat mâine, înainte de zori, de la Vandenberg Air Force Base, cu ajutorul unei rachete portante Taurus XL, informează Associated Press, citată de Agerpres. Odată ajuns în spaţiu, la o altitudine de peste 700 de kilometri, se va alătura flotilei de sateliţi care culeg date despre climă şi mediu de mai mulţi ani.

Principala sa misiune este de a studia aerosolii, particule fine şi solide, mai subţiri chiar şi decât un fir de păr, care ajung în straturile superioare ale atmosferei. Oamenii de ştiinţă cunosc foarte puţine date despre felul în care aceste particule pot influenţa clima.

Aerosolii pot fi implicaţi în procesul de poluare însă, spre deosebire de gazele cu efect de seră care rămân în atmosferă ani la rând, aceste particule rămân aeropurtate doar câteva săptămâni şi astfel impactul lor asupra mediului şi climei este mai greu de cuantificat.

Majoritatea aerosolilor, aproximativ 90%, provin din surse naturale, cum ar fi cenuşa vulcanică, nisipul spulberat de furtunile din zonele deşertice sau din cenuşa rezultată în urma incendiilor de pădure. Restul acestor aerosoli este produs de activităţi umane.

Satelitul Glory va fi funcţional cel puţin 3 ani. Lansarea urma să aibă loc în luna noiembrie a anului trecut, însă o problemă tehnică la panourile solare ale satelitului a dus la amânarea sa cu trei luni.

×