x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Noi informaţii despre evoluţia dinozaurilor

Noi informaţii despre evoluţia dinozaurilor

14 Ian 2011   •   13:56

Descoperirea în Argentina a două exemplare dintr-o specie foarte veche de dinozauri oferă noi informaţii despre evoluţia acestor animale dispărute în urmă cu aproximativ 65 de milioane de ani, potrivit unui studiu publicat în revista Science şi preluat de AFP.

Autorii acestei descoperiri, Paul Sereno, de la Universitatea din Chicago (SUA), şi Ricardo Martinez, de la Universitatea naţională din San Juan (Argentina), au reuşit să reconstituie un schelet aproape complet al unui exemplar din această specie.

Dinozaurul era de talie mică - cu o lungime de aproximativ 1 metru - şi semăna în anumite aspecte cu un tiranozaur, având maxilarul ascuţit şi cu numeroşi dinţi.

Analiza fosilelor descoperite în valea Ischigualasto (nord-vestul Argentinei) arată că dinozaurii nu au eliminat celelalte specii de reptile, ci le-au înlocuit progresiv, acestea dispărând din alte motive.

Paleontologii au explicat şi că fosilele au arătat că Eoraptor, mult timp considerat un strămoş al tiranozaurului, era de fapt strămoşul uriaşului apatozaur, un erbivor cu o greutate de circa 30 de tone şi cu o lungime de aproximativ 21 de metri. Era înrudit cu dinozaurii saurieni care trăiau în America de Nord în urmă cu 150 de milioane de ani.

Cele două exemplare de Eodromaeus sunt "suficient de complexe pentru a oferi informaţii substanţiale despre începutul evoluţiei dinozaurilor", a spus Sterling Nesbitt, paleontolog la Universitatea Washington din Seattle.

Paleontologii au analizat rezultatele acestei descoperiri şi au căzut de acord că, în urmă cu 230 de milioane de ani, trei mari linii de dinozauri - Sauropodomorpha, Theropoda şi Ornithischia - au dezvoltat deja propriile caracteristici: carnivore, respectiv erbivore, bipede sau patrupede. Însă ele reprezentau atunci doar 11% dintre vertebrate: au avut nevoie de alte 30 de milioane de ani pentru a cuceri întreg globul pământesc.

×