x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Nou - născuţii de lângă noi

Nou - născuţii de lângă noi

21 Feb 2008   •   00:00

Telescopul spaţial Spitzer, aparţinând agenţiei NASA, a captat o nouă imagine dinamică a celor mai noi stele din nebuloasa Rho Ophiuchi, cea mai apropiată regiune cu stele în formare de sistemul nostru solar, informează Science Daily.

Telescopul spaţial Spitzer, aparţinând agenţiei NASA, a captat o nouă imagine dinamică a celor mai noi stele din nebuloasa Rho Ophiuchi, cea mai apropiată regiune cu stele în formare de sistemul nostru solar, informează Science Daily. Obiectul stelar, care include un nor imens, format din pulbere şi hidrogen, şi două raze lungi îndreptate în direcţii diferite, a fost denumit de astronomi “Rho Oph”, este localizat lângă constelaţiile Scorpius şi Opiuchus, aflându-se la numai 407 ani-lumină distanţă de Pământ. Studiile cu ajutorul razelor X şi infraroşu au scos la iveală existenţa în interiorul norului a mai mult de 300 de obiecte stelare cu vârsta în jur de 300.000 de ani, lucru care le face să fie considerate foarte tinere în comparaţie cu stele vechi de mai bine de 12 miliarde de ani.  Imaginea colorată a norului principal aparţinând lui Rho Oph, Lynds 1688, a fost procesată cu ajutorul datelor obţinute de camera cu raze infraroşu şi fotometrul multibandă – instrument pentru detectarea materiei reci – ale  telescopului Spitzer. Albastru reprezintă lungimea de undă a culorii de 3,6 microni, verde arată lumină de 8 microni, iar roşu are lumină de 24 de microni. Diferitele lungimi de undă dezvăluie diferite aspecte ale prafului din jurul stelelor şi completează informaţiile despre corpurile stelare şi locul în care s-au născut. Camera cu infraroşu a telescopului spaţial Spitzer a fost montată de Centrul de Zboruri Spaţiale Goddard, care aparţine agenţiei NASA. Fotometrul multi-bandă a fost construit de Corporaţia Ball Aerospace împreună cu cercetători de la Universitatea din Arizona şi membri ai Boeing North American. (A.C.T.)

 

 

 

 

SCOATERE  DIN FUNCŢIUNE

Pentagonul şi-a propus să distrugă un satelit-spion dezafectat, care poate să intre în atmosfera Pământului, riscând astfel contaminarea cu gaz toxic provenit din scurgerea combustibilului dispozitivului, relatează Reuters. Decizia de deto­nare cu ajutorul unei rachete tactice a venit în urma sesizării consilierilor de securitate ai preşedintelui George.W. Bush asupra potenţialelor pierderi de vieţi omeneşti în urma reintrării satelitului în atmosferă. Oficialii americani susţin că nu este vorba despre protejare a unor date secrete, precum nici despre o demonstraţie a potenţialului în faţa Chinei, ţară care şi-a distrus unul dintre sateliţi cu ajutorul unei rachete în 2007. David Wright, director adjunct al Programului pentru Securitate Globală de la Uniunea Cercetătorilor din Cambridge, Massachusetts SUA, nu este de acord cu această doborâre, deoarece dimensiunile satelitului sunt prea mari, iar efecte ale exploziei pot afecta Staţia Spaţială Internaţională.

 

 

 

MISIUNE INDIANĂ PE LUNĂ

India urmează să anunţe, până la sfârşitul lunii februarie, data primei expediţii pe Lună a acestei ţări, relatează AFP. Lansarea navei Chandrayaan-1, iniţial stabilită pentru luna aprilie a acestui an, a fost amânată din motive tehnice până în iunie sau iulie. India se va alătura, cu această expediţie, Japoniei şi Chinei, ţări care au trimis deja navete spaţiale cu echipaj format din roboţi pentru a studia satelitul natural al Pământului. Satelitul lunar chinez Chang’e a fost lansat la 24 octombrie anul trecut, după ce japonezii lansaseră satelitul Kaguya la 14 septembrie. Misiunea indiană cu ajutorul roboţilor costă 100 de milioane de dolari şi are în vedere supravegherea orbitei lunare la o distanţă de 385.000 de kilometri de Pământ. Oficialii de la Centrul de Cerce­tare Spaţială din India menţionează faptul că misiunea cu roboţi va fi urmată de o a doua misiune asemănătoare în anul 2012.

 

 

 

 

 

OBSERVATORUL SINGURATIC

Un nou observator astronomic robotic, amplasat în Platoul Arctic, va supraveghea Universul de unul singur, anunţă Yahoo News. Antarctica reprezintă locul ideal pentru ampla­sarea acestui observator, datorită celor patru luni de noapte şi lipsei norilor. Pentru montarea observatorului PLATO în Antarctica au cooperat oameni de ştiinţă din peste 60 de ţări. PLATO se va autoalimenta cu ajutorul unor panouri solare în timpul verii, iar iarna se va folosi de motoare ce vor consuma în total 4.000 de litri de combustibil.

 

 

ORDINE ÎN SPAŢIU

Fizicienii au aflat o ordine ascunsă a căilor pe care le urmează obiectele stelare atunci când se află în spaţiul curbat al găurilor negre, scrie New Scientist. Această descoperire a făcut posibilă gene­rarea unui “tabel periodic” al orbitelor gă­urilor negre, deoarece în apropierea acestora spaţiul se deformează din cauza câmpurilor gravitaţionale foarte puternice. Pentru crearea acestui tabel, cer­cetătorii de la Universitatea Columbia din New York au folosit modele ma­tematice în care traiectoria de pornire şi viteza au exact valoarea necesară pentru a permite repetarea perfectă de la sine, o repetiţie care nu ar putea apărea nici­odată în viaţa reală.

 

 

 

CEA MAI VECHE GALAXIE

Astronomii americani au obţinut capturi ale unei galaxii formate acum mai bine de 13 miliarde de ani, scrie Associated Press, preluată de Yahoo News. Deşi fotografiile sunt alb-negru şi neclare, sunt cele mai detaliate obţinute până acum şi confirmă faptul că această galaxie este printre cele mai vechi formate vreodată. Ea se numeşte A1689-zD1 şi datează de când Universul avea doar 700 de mili­oane de ani. Conform părerii cerce­tătorilor, galaxia este diferită de cele asemănătoare Căii Lactee, fiind mult mai mică şi având două centre în loc de unul. Aceştia adaugă că este practic fundaţia unei galaxii care în viitor va fi asemănătoare cu a noastră.

×
Subiecte în articol: spatiul cosmic