x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Organe pentru transplant uman, dezvoltate prin inginerie genetică în gazde animale

Organe pentru transplant uman, dezvoltate prin inginerie genetică în gazde animale

20 Iun 2013   •   22:24
Organe pentru transplant uman, dezvoltate prin inginerie genetică în gazde animale

În Japonia a fost declanşată, la nivel guvernamental, acţiunea de legalizare a unei proceduri de inginerie genetică prin care vor putea fi create organe destinate transplantului uman, care s-au dezvoltat în organisme-gazdă animale.

Cercetările efectuate în laborator asupra embrionilor hibrizi - obţinuţi prin introducerea unor celule stem umane într-un embrion animal, din care au fost eliminate majoritatea informaţiilor genetice ce ţin de acesta - au demonstrat că există posibilitatea ca implantarea acestui tip de embrion în uterul animalului să aibă drept rezultat un organ uman, care se va dezvoltă la parametrii perfect funcţionali o dată cu maturizarea animalului-gazdă.
Prin procedura descrisă mai sus, oamenii de ştiinţă speră să obţină organe umane - rinichi, ficat sau chiar inimă - ce vor putea fi transplantate fără nicio reacţie adversă din partea receptorului .

În prezent cercetarea embrionilor hibrizi este permisă doar pentru o perioadă de două săptămâni, după care sunt distruşi, iar implantarea acestora într-un organism animal este interzisă. Nevoia depăşirii acestor reglementări a apărut după ce succesul obţinut de echipa de cercetare în injectarea celulelor stem de la şobolani în embrioane de şoareci, alterate genetic, succes despre care se crede că poate fi reprodus şi în cazul celulelor stem umane injectate în embrioane porcine.

După obţinerea acordului din partea guvernului nipon, cercetătorii speră să producă primul porc purtător al unui organ uman destinat transplantului să fie livrat cel târziu după un an de zile, iar primul organ vizat va fi pancreasul, aducând uşurare milioanelor de pacienţi care suferă de diabet.

Cercetătorii cred că prin dezvoltarea ulterioară a acestei proceduri, în cel mult cinci ani de zile se vor putea obţine organe cu funcţionalitate mai complicată, precum inima sau rinichiul.

×
Subiecte în articol: transplant celule stem embrion hibrid