TEHNO
Mirajul Alpilor Elveţieni asupra turiştilor amatori de sporturi de iarnă a devenit deja o resursă inepuizabilă de căştiguri pentru turism in Ţara Cantoanelor.
Mirajul Alpilor Elveţieni asupra turiştilor amatori de sporturi de iarnă a devenit deja o resursă inepuizabilă de căştiguri pentru turism in Ţara Cantoanelor. Insă pe măsură ce se inmulţesc serviciile destinate clienţilor cu dare de mănă, proiecte din ce in ce mai sofisticate tehnologic şi de-a dreptul suprinzătoare la nivel de concept impănzesc piscurile alpine. Cel mai recent proiect işi propune nici mai mult nici mai puţin decăt construirea unei piramide de sticlă şi oţel pe vărful Klein Matterhorn, in Alpii Elveţieni, scrie cotidianul britanic The Guardian.
PROIECTUL. Săli de conferinţă şi restaurante de lux, care vor avea incontinuu mecanisme de asigurare a unei presiuni suportabile pentru oameni, la o altitudine de 4.000 de metri. Aceasta este oferta proiectului Klein Matterhorn care presupune edificarea unei piramide de sticlă in vărful piscului elveţian din apropierea emblematicului Matterhorn. Piramida va avea o inălţime de 117 metri şi, impreună cu altitudinea naturală a vărfului Klein Matterhorn (3.886), vor atinge 4.000 de metri, altitudinea considerată ideală pentru cei care frecventează asiduu peisajul montan.
PROBLEME. Klein Matterhorn găzduieşte deja un sistem de telecabine care merg pănă la cea mai mare altitudine din Europa. "Este deja punctul cel mai inalt turistic din Europa, nu e ca şi cănd am construi pe un munte neatins. Scopul nostru este să facem muntele mai atractiv", a declarat Daniel Luggen, de la Oficiul de Turism din Zermatt, pentru The Guardian. Protestele ecologiştilor că ecosistemul zonei ar urma să fie afectat grav de construcţia piramidei de sticlă nu s-au lăsat de altfel mult aşteptate.
AUTORUL. Cel care este responsabil pentru planurile şi designul proiectului piramidei de pe Klein Matterhorn este arhitectul Heinz Julen. Proiectul, estimat la aproximativ 100 de milioane de euro, se inscrie in seria marilor proiecte de reamenajare a zonelor muntoase din Alpi. Faimoasa firmă de arhitectură Herzog & de Meuron, care a făcut proiectul pentru Stadionul Olimpic din Beijing de la Jocurile din vara lui 2008, se ocupă in prezent cu amenajarea unui turn de 105 metri inălţime in Davos, care face parte din categoria rezidenţială de lux. Deşi elveţienii nu sunt foarte incăntaţi de inserţiile unor zgărie-nori in peisajul alpin, Daniel Luggen a adăugat: "Construim un reper şi este in natura umană să meargă mai departe, mai sus, mai bine; dacă vrem să rămănem competitivi in turism, trebuie să ne reinventăm permanent".
Elicoptere noi pentru Australia
Forţele armate australiene au decis să inlocuiască elicpoterul UH-1H "Huey", care a deservit aviaţia din Ţara Cangurilor mai bine de 40 de ani, fiind un model introdus in 1962, relatează Army Technology News. Modelul, folosit de Aviaţia Regală Australiană, a fost utilizat atăt pentru misiuni pe timp de pace, căt şi pentru cele de război. O recepţie a marcat inlocuirea modelului "Huey", cu mai noul MRH-90, un elicopter multi-funcţional, de format mediu, proiectat să opereze pe timp de noapte şi zi, ca şi in condiţii rele meteo. Modelul a intrat in serviciu anul acesta şi a fost construit de NHIndustries, companie cu participaţia Eurocopter, Agusta şi Stork Fokker Aerospace.
Nanotehnologie in Cisiordania
Lumea arabă a inregistrat o nouă premieră o dată cu infiinţarea primului laborator care are ca domeniu de specialitate cercetarea nanotehnologică, in Ierusalimul de Est, din Cisiordania, din Teritoriile palestiniene, scrie New York Times. Fondatorul său este omul de ştiinţă Mukhles Sowwan, un palestinian cu doctorat in nanofizică. Laboratorul este găzduit de Universitatea Al-Quds, din Ierusalimul de Est. Iniţiativa infiinţării laboratorului a fost posibilă datorită finanţărilor provenite din donaţii europene, a susţinerii ONU şi a incurajărilor mentorului lui Sowwan, un fizician israelian de la Universitatea Evreiască din Ierusalimul de Vest.
Design de căşti cu discriminări
Sporturile care necesită folosirea căştilor de protecţie au făcut obiectul unei cercetări care a demonstrat că producţia acestora se realizează după măsurătorile specifice craniului caucazian, al rasei dominante in spaţiul european, relatează New Scientist, citănd un studiu realizat de o echipă de la Universitatea Tehnologică din Delft, Olanda. Iar sportivii chinezi s-au plăns cu privire la acest aspect. "Partea din spate a craniului chinezilor este puţin mai plată, iar vărful este mai rotund", a explicat cercetătorul Johan Molensbroek. Pe un eşantion de 2.000 de măsurători de cranii ale chinezilor s-a realizat un model de măsurători fiabile pentru profilul asiatic.
Reactorul de la Cernobil va fi acoperit
Ucraina a angajat o firma franceză pentru a acoperi reactorul nuclear fisurat, un proiect estimat la aproximativ un milliard de euro, scrie BBC. Compania Novarka va construi o structură arcuită de oţel, de 190 m lăţime şi 200 m lungime, care va inlocui carcasa fisurată de beton ce a acoperit reactorul după accidentul din 1986. Construcţia va dura 5 ani, apoi reactorul din interiorul structurii nou construite va putea fi demolat, afirmă autorităţile.
Roboţii, mai alerţi
Dacă pănă acum partea de robotică din componenţa roverelor de explorare ai NASA, precum Spirit şi Opportunity, impiedicau parcurgerea unor suprafeţe mari de teren accidentat fără "odihna" obligatorie de după, un cercetător de la Universitatea din Vermont a conceput un model de robot-rover aparte. Acesta nu are nevoie de un "timp de refacere" mare, deoarece resursele memoriei sale nu sunt solicitate de camere video şi procesarea informaţiei, ci se bazează pe datele obţinute prin senzori tactili.
Cercetări in mormintele imperiale
Serviciul de protocol al impăratului Akihito a anunţat că, incepănd cu 2008, arheologii vor avea acces să cerceteze căteva din mormintele imperiale istorice. Acestea sunt inconjurate in mister, avănd in vedere că pănă in prezent intrarea a fost interzisă cercetătorilor. Mausoleele impăratului Meiji (1852-1912) şi al impărătesei Jingu (170-269) vor fi cercetate in martie şi aprilie anul viitor, dar arheologii nu vor avea voie să facă săpături şi vor putea doar să studieze imprejurimile sarcofagelor, relatează The Guardian.
Sărbătoare pentru Samarra
Ministerul Turismului şi Arheologiei din Irak a anunţat organizarea unor festivităţi in onoarea deciziei UNESCO de a include oraşul Samarra pe lista patrimoniului cultural al organizaţiei, relatează cotidianul irakian Azzaman in pagina sa electronică. Samarra, una dintre capitalele fostului califat abbasid, in secolul al X-lea, adăposteşte monumente faimoase precum Marea Moschee al-Mutawakkil, celebră datorită minaretului său spiralat. Samarra este considerat oraş sfănt de către confesiunile islamice Shiâa şi Sunni.
Noi verigi in evoluţie
Fosile hominide (trei adulţi şi un adolescent) care datează de acum 1,77 milioane de ani, descoperite in Georgia, oferă paleontologilor o nouă explicaţie pentru lanţul evolutiv: cei mai vechi hominizi descoperiţi in afara Africii sunt o combinaţie de caracteristici primitive şi avansate. Găsită in Dmanisi, Georgia, specia este o combinaţie intre cimpanzei şi homo erectus, homo sapiens, homo habilis şi australopiteci. Presupunerile cercetătorilor indică faptul că apariţia hominizilor ar putea avea drept cauză adaptarea la mediu.
Stupi biblici in Ţara Sfăntă
Arheologi israelieni au descoperit la Tel Rehov, in Israel, stupi de albine datănd din secolele X-IX i.Hr., relatează CNN. Descoperirea din Orientul Apropiat este unica de acest fel care atestă indeletnicirea israelienilor cu apicultura, aşa cum este menţionat in Biblie: Israel, tărămul mierii şi al laptelui. Deşi creşterea albinelor era intens practicată in lumea antică, cei 30 de stupi din nordul Israelului sunt prima mărturie a unei industrii de apicultură: erau făcuţi din paie şi din lut şi conţineau faguri şi urme de ceară. Amihai Mazar, profesor la Universitatea Israelită din Ierusalim, a declarat că "aceasta este o mărturie a unei industrii organizate, dintr-un sistem economic organizat, intr-un oraş ultraorganizat".