x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Ploaia şi genele colorează părul

Ploaia şi genele colorează părul

de Anca Aldea    |    14 Mar 2010   •   00:00
Ploaia şi genele colorează părul

O tânără cercetătoare din Scoţia, Emily Pritchard, susţine că vremea ploioasă influenţează culoarea părului. Pentru a ajunge la această concluzie, ea a pornit de la ideea potrivit căreia anumite mutaţii genetice "conlucrează" cu vremea proastă, "dând naştere" persoanelor cu părul de foc. De fapt, lucrurile sunt mult mai complicate...



Într-un articol publicat în revista Universităţii din Edinburgh, Pritchard aminteşte că, potrivit unor studii, roşcaţii au apărut în Europa în urmă cu 20.000 de ani, la ora actuală proporţia lor fiind în jur de 1%-2% dintre totalul europenilor, iar la nivel mai restrâns, 8% din scoţieni şi irlandezi au părul de foc.

Studiile au arătat că persoanele roşcate sunt dezavantajate din punct de vedere genetic, deoarece au pielea mai albă şi mult mai sensibilă la razele solare şi la cancer. Dezavantajele sunt însă mult mai numeroase. În Egiptul antic se credea că persoanele roşcate aduc ghinion, aşa că ele erau arse de vii.

"În Europa antică, triburile mici s-au desprins din comunităţile mari, îndreptându-se spre nordul şi vestul continentului, în regiuni unde verile sunt mai scurte şi iernile mai lungi. Aceasta a fost perioada în care în aceste triburi s-a creat fundalul genetic care a ajutat la apariţia părului roşcat", scrie pe pagina de internet cotidianul britanic The Times.

În secolul al XV-lea, comunităţile care populau teritoriul Germaniei de astăzi atribuiau culoarea roşie a părului vrăjitoarelor, astfel că femeile care purtau o aşa podoabă capilară ajungeau să fie torturate şi ucise cu sânge rece. Astăzi, lucrurile s-au schimbat într-o foarte mare parte, însă roşcaţii şi roşcatele au început să dispară. Cercetătorii cred că până în 2060 aceştia vor deveni la fel de rari ca albinoşii sau poate nu vor mai exista deloc.

Astfel că în mai multe ţări ale lumii se desfăşoară campanii de încurajare a căsătoriilor între persoane cu părul roşcat, pentru a le transmite copiilor lor genele care determină apariţia podoabei capilare de culoarea morcovului.

Una dintre principalele gene care determină culoarea părului are 40 de variante, dar doar şase dintre acestea determină înroşirea realmente a părului. În general, roşcaţii moştenesc două dintre aceste gene - câte una de la fiecare părinte. Dar şansele transmiterii genetice sunt din ce în ce mai mici în ultimul timp, este de părere Emily Pritchard.

De aceea numărul roşcaţilor a scăzut foarte mult. Cele mai multe "înroşiri" se produc în zonele rurale din nordul şi nord-vestul Europei, unde fundalul genetic este aproape neschimbat din moşi-strămoşi şi unde condiţiile meteorologice aduc mai tot timpul anului ploaie din abundenţă. Prin excelenţă, celţii sunt cei mai numeroşi roşcaţi.

Cercetările lui Emily Pritchard continuă, însă constatările ei de până acum i-ar putea ajuta pe specialişti să explice motivele pentru care în alte colţuri ale lumii, unde clima este mult mai caldă şi mai secetoasă, se nasc copii cu părul roşcat sau de ce în zonele polare, umede şi reci, eschimoşii nu se bucură de podoabe capilare de culoarea focului.

×
Subiecte în articol: zoom