x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Ploile de păsări moarte, între sfârşitul lumii şi explicaţii ştiinţifice

Ploile de păsări moarte, între sfârşitul lumii şi explicaţii ştiinţifice

de Anca Aldea    |    07 Ian 2011   •   17:15

Aproximativ 100 de stăncuţe au fost găsite, în dimineaţa zilei de 5 ianuarie, moarte sau în agonie într-un orăşel din sud-vestul Suediei. La autopsie, medicii au constatat traume la nivelul ţesutului, coagulări ale sângelui şi hemoragii interne masive şi nici urmă de vreo boală sau infecţie. Un responsabil de la Institutul Veterinar Naţional din Suedia susţine că hemoragiile puternice sunt semne ale violenţei fizice, probabil păsările s-au lovit de ceva. 

Săptămâna trecută, peste cinci mii de mierle cu pete roşii au căzut din cer pe străzile orăşelului Beebe din Arkansas (în sud-estul SUA) şi câteva sute au fost găsite moarte pe o şosea din statul vecin Louisiana. Profesorul Dan Criston, expert în biologie la un institut de specialitate, spune că păsările găsite în Lousiana prezentau răni la nivelul capului, al gâtului şi al spatelui, suferind cel mai probabil de o boală. Unii au afirmat că păsările au murit de stres, de o spaimă pe care oamenii de ştiinţă nu au reuşit încă să o descifreze. Să fi fost focurile de artificii lansate în noaptea de Anul Nou? Un fulger răzleţ sau o cădere de grindină? Sau poate o sinucidere în masă ordonată de şeful coloniei de înaripate? Să se fi întâmplat altceva?

 Fanatici vs Oameni de ştiinţă
Fanaticii religioşi s-au grăbit să afirme că acestea sunt semne ale Apocalipsei. Mai ales că, zilele trecute, au fost descoperiţi şi circa 100.000 de peşti dintr-o singură specie morţi pe malurile râului Arkansas, în dreptul localităţii Ozark. Degeaba au declarat autorităţile locale că peştii mor constant aici! Cu toate acestea, până şi autorităţile au recunoscut că numărul peştilor morţi este prea mare.

Peştii şi păsările nu mor din senin, ci cu un scop nobil – cel al reîntoarcerii lui Iisus Hristos, spun ei. Venirea Apocalipsei este cea mai răspândită variantă în unele cercuri, unde se vorbeşte deja de sfârşitul lumii, care va avea loc la 21 mai 2011. Susţinătorii acestei teorii spun că inundaţiile devastatoare de zilele acestea din Australia, recenta eclipsă de Soare şi ultimele cutremure nu fac decât să întărească ideea că Apocalipsa ne bate la uşă. Oamenii de ştiinţă încearcă să explice, pe un ton raţional, că eclipsele, inundaţiile, cutremurele şi alte calamităţi naturale s-au întâmplat dintotdeauna fără să existe neapărata o legătură între ele. Ba mai mult, cercetătorii au afirmat că şi moartea în masă a animalelor reprezintă un fenomen obişnuit. Pentru a veni în sprijinul acestui argument, geologii americani au adunat, pe site-ul www.usgs.gov, 90 de cazuri ale unui număr impresionant de păsări şi animale sălbatice care au murit în ultimele şase luni. Au fost ele otrăvite? Au fost lovite de fulger? Au suferit infecţii virale? S-au lovit de linii de tensiune? Oamenii de ştiinţă nu au încă un răspuns, dar caută explicaţia cea mai potrivită.

Sinucidere în masă, eroare de navigare, calamităţi naturale?
Până atunci, lumea se întrece în speculaţii cu privire la misterioasele ploi de păsări şi alte fenomene bizare în care sunt implicate şi alte vietăţi ale Terrei în primele zile ale acestui an. Când locuitorii din Arkansas s-au trezit cu câteva mii de leşuri de mierle în propriile gospodării, a apărut imediat ideea că păsările s-ar fi speriat de zgomotul şi lumina puternică a focurilor de artificii din noaptea de Anul Nou. Mierlele din Arkansas ar fi fost trezite brusc din somn şi ar fi început să zboare besmetice în toate direcţiile. S-au lovit de acoperişuri, de trunchiuri de copac, de stâlpi şi de alte piedici de teamă să urce deasupra coroanelor copacilor pentru a evita artificiile. "Mierlele văd la mică distanţă, de aceea nu obişnuiesc să zboare pe întuneric... Unele dintre ele ar fi putut suferi stop cardiac”, explică Karen Rowe, specialistă în ornitologie. Dar artificii au fost în lumea-ntreagă şi în toţi anii de Revelion...

O alta ipoteză enunţată pentru a calma spiritele se referă la o grindină mortală. Pentru a susţine această idee, presa internaţională a publicat un caz din 1973, când, după o ploaie cu gheaţă, sute de raţe sălbatice şi-au dat obştescul sfârşit în apropiere de Stuttgart. Chiar dacă în 2001, în Arkansas, trăznetele au provocat moartea unui stol de pelicani, explicaţia nu stă în picioare în situaţia de faţă deoarece deasupra celor două state americane nu a plouat în zilele în care au murit păsările.

Există voci care susţin varianta unei otrăviri în masă - ideea nu are însă fundament deoarece peştii găsiţi morţi în Arkansas aparţineau unei singure specii. Dacă apa ar fi fost otrăvită, ea ar fi ucis toată fauna, nu doar o parte din ea.

Cele mai incredibile ipoteze (dar nu definitive) vin din partea comunităţii ştiinţifice: fie a fost vorba de o eroare fatală de navigaţie, fie de o sinucidere în masă. Pe cât sună de fantastică, prima ipoteză a primit numeroase "bile albe” de la experţi. Oamenii de ştiinţă spun că mierlele zboară, de obicei, în stoluri mari şi foarte compacte, astfel încât orice abatere de la direcţie poate fi devastatoare. Potrivit acestei ipoteze, una dintre păsări s-ar fi putut dezorienta şi provoca o coliziune în aer care ar fi dus la prăbuşirea la sol a întregului stol. Despre sinuciderea în masă a păsăretului, cercetătorii spun că, deşi incredibil, ideea nu e nicidecum imposibilă. Oamenii de ştiinţă spun că păsările au capacitatea de a lua o astfel de decizie şi de a o pune în aplicare.

Nu în ultimul rând, circulă prin diferite cercuri şi varianta unei conspiraţii militare, în spatele căreia se află, cum era de aşteptat, un grup de americani. Iniţiatorii acestei teorii, Paul Joseph şi Alex Jones, vorbesc despre "un experiment secret al Guvernului” SUA prin care se încearcă testarea unor arme cu rază scurtă de acţiune "care pot manipula artificial mediul înconjurător”.

Omenirea încearcă să găsească un răspuns viabil. Până atunci, veşti cu situaţii similare şi misterioase vin din toate părţile. În vestul statului Kentucky (SUA) au fost găsite moarte câteva sute de păsări (din mai multe specii). La 4 ianuarie 2011, în Noua Zeelandă au fost descoperiţi sute de peşti morţi, majoritatea cu ochii scoşi, plutind pe apele care udau golful Waikawau şi plajele din apropiere. La Thanet, în Marea Britanie, aproximativ 40.000 de crabi morţi au fost strânşi de pe malul apei – un fenomen, de altfel, obişnuit pentru această perioadă, autorităţile spunând că vremea foarte aprigă a contribuit din plin la această "crimă” în masă. Golful Chesapeake din Maryland (SUA) este locul în care, potrivit ziarului Baltimore Sun, au murit aproximativ două milioane de peşti ajunşi la maturitate. Surse citate de ziar afirmă că motivul a fost vremea îngrozitor de friguroasă din ultima perioadă. Pe coasta Paranaguei din Brazilia au fost scoase la suprafaţă aproximativ o sută de tone de sardine şi alte specii de peşti. Potrivit publicaţiei online Parana, citată de presa australiană, moartea peştilor ar fi fost rezultatul aglomerării de alge (care conţin toxine) pe o anumită suprafaţă. Şi pe litoralul Floridei, au fost găsiţi peşti morţi plutind pe apele care udă Portul Orange.

×
Subiecte în articol: păsări